Regjeringen forlenger strømstøtten til husholdningene ut 2023

Regjeringen vil bruke 44,7 milliarder på tiltaket neste år.

Publisert:

Regjeringen gjør som den har lovet, og fortsetter med strømstøtte til husholdningene ut hele neste år.

I statsbudsjettet for 2023 har regjeringen foreslått å bevilge 44,7 milliarder for å dekke inne kostanden til ordningen.

Regjeringen vil fortsette med en støtteandel på 90 prosent i de kaldeste månedene. Det gjelder for januar-mars og oktober-desember. Ellers på året skal støtteandelen være 80 prosent, akkurat som det har vært i år.

Strømstøtten til husholdningene tar noe av regningen når strømprisen er høy. Når den rene kraftprisen er over 70 øre kilowattimen i snitt en måneden, dekkes en prosentandel av prisen som er over dette nivået.

Les på E24+

7 spørsmål og svar: Dette må du vite om statsbudsjettet

– Da vi lanserte forslaget til strømstøtte var det viktigste å få på plass en ubyråkratisk ordning raskt for å redusere byrden for husholdningene av de svært høye strømprisene, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

– Snart ett år senere ser vi at det fortsatt er stor usikkerhet i energimarkedene når det gjelder kraftsituasjonen fremover, og da skal folk være trygge på at vi skal stille opp for husholdningene så lenge prisene er ekstraordinært høye, sier Aasland videre.

En husstand på Østlandet som har et relativt vanlig årsforbruk på 22.000 kilowattimer kan anslagsvis spare 33.000 kroner i 2023 som følge av strømstøtten, ifølge et eksempel regjeringen trekker frem.

Les på E24+

Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Energikrise

Strømprisene i Sør-Norge har vært langt høyere enn vanlig i rundt et år.

Energikrisen i Europa og krigen i Ukraina har spilt en viktig rolle, og vært med på trekke strømprisen opp også her hjemme. Gassleveransene fra Russland til Europa har blitt redusert mer og mer i kjølvannet av krigen og sanksjonene EU og andre land har innført.

Dette har vært med på å sende gassprisen i taket, som igjen skurer opp strømprisene fordi man bruker gass til å lage strømmen.

Les også

Siste nytt om statsbudsjettet 2023

Strømprisene i Sør-Norge påvirkes direkte av prisene i Europa, fordi man er koblet på det europeiske markedet gjennom flere utenlandsforbindelser. Så lenge det er nok overføringskapasitet vil prisene nærme seg hverandre.

I tillegg har det vært langt mindre vann i magasinene i Sør-Norge enn normalt, noe som ikke bidrar til å dempe prisene.

Mangel på overføringskapasitet innad i Norge gjør at Midt- og Nord-Norge ikke har blitt påvirket av de europeiske prisene på samme måte. I tillegg har det her vært fullere magasiner enn normalt.

Les også

Disse kuttene gjør regjeringen

44 milliarder i 2022

Regjeringen har innført flere midlertidige støtteordninger i møte med de skyhøye strømprisene man har hatt i Sør-Norge.

For 2022 har regjeringen tidligere anslått at de ulike tiltakene koste rundt 44 milliarder kroner. Det dyreste i år er strømstøtte til husholdningene (34,8 milliarder), redusert elavgift (2,6 milliarder) og støtte til bedriftene (rundt 3 milliarder).

Strømstøtten til husholdningene tar noe av regningen når strømprisen er høy. Når den rene kraftprisen er over 70 øre kilowattimen i snitt en måneden, dekkes 80 prosent av prisen som er over dette nivået. I høst er støtteprosenten enda høyere på 90 prosent. Støtten er begrenset til forbruk på 5000 kilowattimer i måneden.

Denne støtteordningen varer i utgangspunktet til og med mars 2023, men finansminister Trygve Slagsvold Vedum har tidligere lovet slik strømstøtte i hele 2023 og så lenge prisene er ekstraordinært høye. Regjeringen foreslår nå også dette i statsbudsjettet.

Les også

Ingen «Monsterskatt» for fly og skipseiende milliardærer før fra 2024

Strømstøtte til bedriftene ble lagt frem i september, og skal i utgangspunktet kun vare ut 2022. Bedrifter med strømutgifter på tre prosent eller mer av omsetningen kan blant annet få dekket noe noe når strømprisen er høy, på over 70 øre kilowattimen. Pakken med tiltak er anslått å koste tre milliarder kroner i 2022.

Elavgiften er redusert for 2022. Den var omtrent halvert for januar, februar og mars, og noe redusert også ellers i år. Vedum har varslet at elavgiften også blir halvert i januar, februar og mars neste år.

I tillegg til disse ordningene har det i 2022 også blant annet vært støtteordninger for jordbruket og veksthusnæringen, for idrettslag og frivillige organisasjoner, økt bostøtte, strømstipend for studenter, mer penger til sosialhjelp i kommunene og støtte til energieffektivisering.

Les på E24+

Statsbudsjettet 2023: Tidenes best varslede skuffelse

Publisert:
Gå til e24.no