Rec Solar om strømstøtten: Holder fortsatt stengt

Rec Solar holder fortsatt stengt i Norge på grunn av dyr strøm, men møter forståelse fra de tillitsvalgte, til tross for permittering av flere hundre ansatte.

STØRRE KRAFTBEHOV: Strømstøtten er ikke relevant for en bedrift som Rec Solar som har større kraftbehov og høyere regninger enn mange av de mindre virksomhetene i landet. Bildet viser Rec Solar-sjef Jan Enno Bicker og verksjef Rune Almaaas i Kristiansand.
Publisert:

Regjeringens strømstøtte endrer ikke situasjonen for de over 200 permitterte ansatte ved Rec Solars fabrikker i Kristiansand og Porsgrunn.

– Vi ser at regjeringen har innsett den kritiske situasjonen for norsk økonomi, på grunn av eksploderende strømpriser, og at de nå prøver å få på plass noen støttemekanismer, sier pressetalskvinne Agnieszka Schulze i Rec Solar til E24.

Regjeringen la nylig fram et forslag om strømstøtte til bedrifter på tre milliarder kroner som skal kunne omfatte 20.000 bedrifter. Kraftintensiv virksomhet vil imidlertid ikke kunne få tilskudd under ordningen.

Les på E24+

Strømsjokket: Grepene som virkelig betyr noe – uten at det koster en krone

– Disse tiltakene er ikke relevante for Rec Solar i Norge, og endrer ikke situasjonen, sier Schulze.

– Det myndighetene har lagt frem så langt, hjelper uansett bare små bedrifter, og ikke store industribedrifter med et langt større kraftbehov og høyere regninger, tilføyer hun.

Det er Reliance Industries som er eid av en av verdens rikeste menn, som eier Rec Solar.

Maks et halvt år

Rec Solar i Kristiansand ventet en strømregning på 6,5 millioner i desember, men den endte på 40 millioner. I juli endte strømregningen på 60 millioner, ifølge selskapet. Rec har tidligere i år takket nei til tilbud om fastprisavtale.

– Vi vil fortsette å følge med på det som eventuelt måtte komme av andre tiltak, og vil fortsette å snakke med alle relevante partier, for å få gjenåpnet produksjonen vår i Norge så fort som mulig, sier Schulze.

– Den midlertidige nedstengningen som er i gang, skal vare i maks 26 uker, men vi håper som sagt at vi kan gjenåpne så fort som mulig.

Rec opplyser for øvrig at selskapets fabrikk i Singapore fortsetter produksjonen som normalt.

Les på E24+

Derfor vil prisene holde seg høye

– Har forståelse

Tillitsvalgt i Rec Solar, Andreas Hadland, håper på en snarlig løsning.

– Tillitsvalgte har forståelse og er enige med ledelsen om at det er permitteringsgrunnlag. Utgiftene på bedriften blir for store når vi ikke har en gunstig fastprisavtale på strøm. Starter vi opp nå, vil vi ha de samme utfordringene som da vi stengte ned, skriver han i en SMS til E24.

Hadland påpeker at dagens markedspriser på strøm gjør driftskostnadene for høye.

– Vi er avhengig av en fastprisavtale på strøm som igjen kan gjøre bedriften konkurransedyktig hvis vi skal ha en snarlig oppstart, sier han.

I august varslet Rec permittering av alle de rundt 250 ansatte ved Rec Solar i Kristiansand og Porsgrunn. Selskapet beholder kun 30–40 ansatte på jobb for å kunne starte opp igjen og ikke miste nøkkelpersonell.

Solcelleprodusenten Rec ble grunnlagt i Norge i 1996, og børsnotert i 2006. I 2013 ble Rec delt opp i Rec Solar og Rec Silicon. Mens sistnevnte selskap fortsatt er børsnotert i Oslo, ble REC Solar kjøpt opp for 4,3 milliarder kroner av kinesiske China Bluestar og tatt av børs i 2014.

I fjor ble det kjent at Reliance Industries kjøper selskapet av China Bluestar for 771 millioner dollar, vel 6,6 milliarder kroner. Det er Mukesh Ambani fra India som eier Reliance Industries. Han er ifølge Forbes verdens 11. rikeste mann.

Les også

Rec Solar-sjefen: – Har bevist at vi kan være lønnsomme

Publisert:
Gå til e24.no