Skylder på matforsyning i Russland-samarbeid: – Noe søkt

Professor Birger Svihus reagerer på unnskyldningene norske storprodusenter av fiskefôr bruker for å fortsette samarbeidet med Russland. – Laks er ganske kostbar mat som går til de som sist vil lide.

NORSKE FÔRGIGANTER fortsetter å selge til Russland, og bruker matsikkerhet som unnskyldning. Bildet er fra fiskeoppdrett i Murmansk.
Publisert: Publisert:

Av de største norske fôrprodusentene til oppdrettsnæringen er det bare Biomar som har tatt et etisk standpunkt om å la være å eksportere til Russland etter krigen.

Både Cargill Norge og Skretting Norge fortsetter samarbeidet med Russland, og forklarer dette hovedsakelig med matforsyning.

Professor i ernæring ved NMBU, Birger Svihus, som blant annet har jobbet med fiskefôr, stusser ved denne unnskyldningen.

Professor Birger Svihus er ikke enig i argumentasjonen fôrselskapene bruker for å fortsette salget til Russland.

– Det argumentet fremstår som noe søkt, sier han til E24.

Professoren påpeker at det ikke er matmangel i Russland, og at lakseproduksjonen stort sett retter seg mot luksussegmentet i landet.

Politisk spørsmål

– Spørsmålet er hvor viktig fisken er for russisk matproduksjon, sier Svihus.

– Det er klart at fiskefôr blir til mat, det er riktig, men jeg tror ikke at laksen utgjør et vesentlig bidrag til matsikkerheten til Russland.

Han tilføyer at dette neppe dreier seg om mattrygghet, men heller er et politisk spørsmål.

Svihus påpeker også at Russland er et stort og råvarerikt land, og en stor eksportør av matressurser.

– Det mest relevante spørsmålet her er om oppdrettsfisken har noe betydning for russisk matsikkerhet, og det vil jeg si den ikke har. Kvantumet er ikke så stort, og laks er ganske kostbar mat som går til de som sist vil lide, sier han videre.

Cargill Norge og Skretting Norge er også store leverandører av fôr til norske oppdrettsselskaper.

Les på E24+

Slik får oligarkene hjelp til å kjøpe luksusbåter, fly og andre leketøy i all hemmelighet

Vil ikke svare

Hverken Skretting Norge eller Cargill Norge vil svare på kritikken, men refererer til skriftlige uttalelser.

«For øyeblikket fortsetter vi å samarbeide med våre leverandører og kunder i Russland og Ukraina, da vi tror at som et selskap innen fôr- og matproduksjon, er det vårt sosiale ansvar å støtte samfunnet med å fortsette matforsyningen», skriver Skretting Norges bærekraftsansvarlig Leif Kjetil Skjæveland.

Cargill Norges amerikanske morselskap Cargill er også storselger av annet dyrefôr til Russland, og forholdet til øvrige storkunder kan dermed spille inn.

I Cargills uttalelse, som E24 får fra kommunikasjonsdirektør Kjartan Mæstad i Cargill Norge, opplyses det at selskapet trapper ned virksomheten og driver «kun sentrale mat- og fôranlegg». Nye investeringer er stoppet.

«Denne regionen spiller en betydelig rolle i vårt globale matsystem», skriver Cargill, og tilføyer at det har forpliktet seg til å gi overskuddet fra «sentrale aktiviteter til humanitær hjelp.»

Eksporten av fiskefôr er ikke underlagt sanksjoner, så det er fortsatt fullt lovlig å selge til Russland. Mange bedrifter har likevel valgt å stoppe handel med Russland på eget initiativ, enten på etisk grunnlag, eller av frykt for omdømmeproblemer og juridiske utfordringer.

Hvordan fôreksporten fra Norge blir påvirket når havnene stenges for russiske fartøy til helgen, er foreløpig usikkert. Det er imidlertid ingen ting i veien for at eksporten fortsetter med norske båter.

Les også

Norske fôrprodusenter fortsetter Russland-samarbeid

Publisert: