Anbefaler munnbind: Vil ikke svare på hva som er nok avstand

Regjeringen anbefaler å bruke munnbind i flere situasjoner om man ikke kan holde avstand – men helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil ikke definere hva som er nok «avstand».

Helseminister Ingvild Kjerkol på kontoret sitt.
Publisert:

Tidligere denne uken innførte regjeringen en nasjonal anbefaling om munnbind på steder hvor det ikke er mulig å holde avstand, som på kjøpesentre, i butikker, i kollektivtrafikken og i taxier.

Men med denne anbefalingen kommer det ikke klart frem når man skal ta på seg munnbindet. VG stilte helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) en flere spørsmål etter hastepressekonferanse om omikron-smitten onsdag.

– Det er anbefalt å holde avstand, men det er ikke definert som én meter eller to meter. Kan du definere det?

– Vi har anbefalt munnbind i situasjoner hvor det er mange kontakter og du ikke nødvendigvis kjenner alle du omgås, som kjøpesentre, kollektivtransport og taxi. Det er områder hvor mobiliteten øker nå, folk skal gjennomføre julegavehandel og annet. Så har kommuner enda strengere tiltak gjennom råd og pålegg der smittetrykket er høyt. Men det er områder i Norge hvor smittetrykket er lavt og da er det ikke forholdsmessig med veldig inngripende tiltak.

Regjeringen har hasteinnkalt til en pressekonferanse om coronasituasjonen torsdag klokken 16.00.

Kjerkol: Meteren gir store ringvirkninger

– Hvorfor kan man ikke si én meter eller to meter?

– Det er ikke forholdsmessig, svarer helseministeren.

– Men dere har jo sagt «avstand» allerede. Skal man selv vurdere hva avstand er?

– Det å gjeninnføre meteren har vi ikke gjort. Det vi gi store ringvirkninger for økonomien og bransjer som samler, serverer og underholder folk. Her er det opp til den enkelte å vise ansvar og godt skjønn, sier Kjerkol.

– Når tar du på deg munnbindet?

– Her i Oslo er det ganske høy smittetrykk, så her har jeg på munnbind når jeg er på kjøpesenter og i butikker. I hjemkommunen min Stjørdal er det lavt smittetrykk, men også der vil jeg gå med munnbind på kjøpesenteret fordi det er den nasjonale anbefalingen, svarer helseministeren.

Kan variere

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad presiserer at avstanden kan variere i ulike situasjoner:

– For å begrense smitterisikoen er det best å holde så god avstand som stedet og situasjonen tillater. Hvis man for eksempel står i kø i en butikk, kan det være lurt å holde minst en meter avstand hvis det er plass til det, presiserer han.

– På kollektivreiser blir avstanden i praksis ofte mindre, mens det i andre sammenhenger kan være fullt mulig å holde to meter eller mer. Hvis det er vanskelig å holde avstand et sted der mange mennesker samles, bør man bruke munnbind, sier han videre.

Les også

Regjeringen anbefaler munnbind over hele landet

Publisert:

Her kan du lese mer om