Moxnes: – Ønsker avtale med ny regjering

SAMFUNNSSALEN (VG) Øredøvende jubel og trampeklapp har fylt Rødts valgvake gjennom kvelden. Nå går det mot et historisk valgresultat for partiet ytterst til venstre.

Publisert:

– Kjære venner. Nå er det ingen vei tilbake, og vi har gjort det umulige mulig. Vi har tatt sperregrensa, roper Moxnes ut til Rødts valgvake rett før klokken 23.30.

Det går mot brakseier for rødgrønn side og dramatikk rundt sperregrensen når stemmene telles opp inn mot valgnatten.

Når 99 prosent av stemmene er opptalt ved 01-tiden ligger Rødt an til å gjøre et historisk valg: Rødt får 4,7 prosent, og tar steget godt over sperregrensen.

Det betyr at partiet ligger an til å få åtte mandater på Stortinget.

– Føles vanvittig bra

– Det føles vanvittig bra! Vi har jobbet og stått på i motvind og motbakke i mange år. Vi har bygd stein på stein, sier partileder Bjørnar Moxnes til VG kort kort tid før han erklærer at Rødt har passert den magiske sperregrensen.

Sikrer Ap, Sp og SV seg flertall, innebærer det at partiene ikke trenger Rødts støtte. Moxnes vil likevel ha en hånd på rattet.

– Vi står klare til å samarbeide og ønsker en avtale med en ny regjering, sier han.

Han mener Rødt trengs for at de rødgrønne og Støre skal kunne gjøre alvor av lovnadene fra valgkampen.

– Jeg tror han trenger oss, fordi i mange tiår har det gått i feil retning, også når Arbeiderpartiet har hatt regjeringsmakt. Forskjellene har økt. Det har vært profittfest i velferden og sosial dumping har bredd om seg i arbeidslivet, sier Moxnes.

– Hvis han vil ha et brudd med det, står døren vår åpen. Hvis han velger å stenge døren for oss, står vi klare til å ta imot titusener av skuffede velgere hvis de svikter løftene sine.

Men hvorfor skal Støre og en rødgrønn regjering ville lage en samarbeidsavtale med dere om de har flertall alene?

– Det er hvis de ønsker et kraftfullt brudd med flere tiårs forskjellspolitikk, profittfest i velferden og sosial dumping. Ønsker de et brudd med det, trenger de oss.

Tror du ikke de tenker at de kan klare det alene?

De har prøvd det i åtte år med flertall før, men det skjedde jo ikke.

– Elektrisk

– Dette er historiske tall. Vi blir en kraft å regne med i norsk politikk, sa Marie Sneve Martinussen til VG ved 21.30-tiden.

Rødt-nestlederen sa da at hun ikke er bekymret for at Rødt skal kunne bikke under sperregrensen i løpet av natten. På vaken var feiringen godt i gang etter at de første prognosene ble kjent.

– Stemningen er elektrisk. Det er helt fantastisk, sa en storfornøyd Martinussen.

Rødt har de siste fire årene kun hatt partileder Bjørnar Moxnes på Stortinget. Før det må man tilbake til 1990-tallet, da Erling Folkvord var enslig representant, for å finne Rødt på Stortinget.

Ved valget i 2017 hadde Rødt et fjernt håp om å komme over sperregrensen på fire prosent, men partiet endte opp med 2,4 prosent av stemmene på valgdagen.

I år har forventningene vært noen helt andre: I snitt har partiet ligget på over fem prosent på målingene helt siden juli, og på valgnatten ligger de an til å doble resultatet fra forrige stortingsvalg.

Marie Sneve Martinussen mener som Moxnes at et rent flertall for Ap, Sp og SV ikke vil hindre Rødt i å påvirke politikken de neste fire årene.

– Har du en rødgrønn regjering med en stor Rødt-gruppe til venstre for seg, så kan vi samarbeide med fagbevegelsen, miljøbevegelsen og kvinnebevegelsen på viktige saker, og kanskje presse gjennom endringer der ledelsen i Ap og Sp er litt mer moderate enn grunnplanet i eget parti, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no