SV til E24: – Usikker på om vi vil støtte ordningen

Det er ikke sikkert at SV vil støtte regjeringens strømforslag i Stortinget.

INGEN GARANTI: SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er ikke sikker på at SV vil støtte ordningen.
Publisert:

Regjeringens støtteparti, SV, vil ikke garantere for full støtte til næringslivets strømpakke.

– Dette er en svak innramming, og det er fare for at penger havner i lommer som ikke trenger det i en kriseperiode, sier nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes til E24.

Han trekker paralleller til coronastøtten, og vil ikke garantere at SV vil støtte dette i Stortinget.

Utbytteforbud

– SV har vært bekymret for at bedriftseiere skal kunne få statlig støtte som de kan ta utbytte av. Nå blir det utbytteforbud for bedrifter som får støtte i 2023, men det er ingen forbud for å ta ut pengene i 2024, sier han.

I en pressemelding skriver SV at det er viktig at ordningen hjelper de bedriftene som sliter mest.

– Vi vet av erfaring med koronastøtten at det er vanskelig å lage en treffsikker ordning, så det kommer vi til å følge med på, sier Fylkesnes i pressemeldingen.

Næringsminister Jan Christian Vestre sier til E24 at han forstår at Stortinget har mange spørsmål.

– VI skal svare så godt i kan, og redgjøre videre for Stortinget på mandag. Også vil vi komme til Stortinget med en proposisjon og da lytter vi selvfølgelig på innspill.

Vestre legger til at han håper partene på begge sider nå hører på oppfordringen fra NHO, LO og Virke om at dette er noe det bør være mulig å slutte seg til og få politisk oppslutning om.

Ikke endelig løsning

Regjeringens la fredag morgen frem forslag til strømstøtte for næringslivet og setter av tre milliarder kroner til tiltak. De anslår samtidig at tiltakene vil treffe 20.000 bedrifter.

Regjeringen vil nekte bedrifter som får tilskudd å ta ut utbytte i 2023.

– Vi tar på stort alvor alle bedriftene som nå sier at de sliter med å betale strømregningen, sier næringsminister Jan Christian Vestre på pressekonferansen om strømtiltakene.

Til VG sier Fylkesnes at den endelige løsningen ikke kommer til å se ut som den regjeringen nå har lagt frem.

Coronastøtte

Nå vil SV gå i forhandlinger med regjeringen, ikke bare om støtte til næringslivet, men også krav om forsterkede ordninger til husholdningene, skriver NTB.

SV har tidligere vært kritiske mot støtteordningen under pandemien.

En gjennomgang E24 gjort av ordningen viste at halvparten av bedriftene som hadde fått coronastøtte, gjorde det bedre i 2020 enn året før. Gjennomgangen viste også at bedrifter tok ut mer utbytte enn året før og at flere kunne betalt tilbake støtten uten å gå i underskudd.

Publisert:
Gå til e24.no