- Tror ikke Lufthansa har mistet interessen for SAS

SAS-analytiker har ingen tro på at Lufthansa har gitt opp håpet om å overta SAS.

Publisert:

Tirsdag meldte den velrenomerte tyske avisen Süddeutsche Zeitung at Lufthansa har gitt opp forsøket på å kjøpe SAS

OSE

SAS

.

Det tror ikke SAS-analytiker i First Securities Hans Erik Jakobsen noe på.

- Jeg kan ikke tenkte meg at dette er over og tviler på at det er noe i disse ryktene, sier han til E24.

- Lufthansa trenger SAS

Jakobsen mener Lufthansa trenger SAS for å nå sitt mål om å bli dominerende i Europa. I tillegg kjenner selskapet SAS gjennom samarbeidet i Star Alliance, og dermed er den mest naturlige eier av det nordiske selskapet.

- Man kan ikke utelukke at både British Airways og Air France KLM er aktuelle, men Lufthansa har jo tidligere offentlig flagget at de er interessert i SAS, fortsetter Jakobsen.

- Navnet uvesentlig, men SAS må bestå

I forrige uke snakket E24 med de SAS-ansattes representant i konsernstyret Asbjørn Wikestad.

Han mente da at selskapet gjennom et krafttak skulle kunne effektivisere seg igjennom krisen og kunne fortsette som eget selskap.

Dette budskapet gjentar han da E24 spør om hva fagforeningene i SAS synes om ryktene rundt at Lufthansa skal ha trukket seg.

- Under alle omstendigheter må vi gjøre jobben selv. Kostnadene må ned samme hva slags navn som står på aksjene. Vi ønsker at SAS skal bestå i sin nåværende form, men hva det heter er ikke vi opptatt av, sier han.

- Kan ikke klare seg

Jakobsen mener det er helt umulig for SAS å klare seg på egenhånd.

- Det er ikke bare SAS som effektiviserer for tiden, det gjør alle andre også. Selv om de har klart å kutte kraftig i kostnader den siste tiden løper de fortsatt etter, og ikke foran de andre.

- Kan SAS klare seg ved bare å satse på kjernevirksomheten, og kvitte seg med elementer som f-eks. SAS Cargo, slik det har vært tenkt?

- Hovedproblemet er at de ikke tjener penger på kjernevirksomheten engang. Det er ingen lønnsomhet i SAS, og det er ingen grunn til på tro at det skal bli det heller, er Jakobsens dystre påstand.

Harde forhandlinger?

Skulle det allikevel være noe i ryktene om Lufthansas reduserte interesse i SAS, tror analytikeren dette er midlertidig.

- Det er mulig Lufthansa avventer en restrukturering i SAS, for eksempel at de kvitter seg med Spanair, eller at det er spørsmål om pris, sier han.

Kommunikasjonssjef i SAS-konsernet Claus Sonberg ville ikke kommentere ryktene rundt Lufthansa til E24 tirsdag.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om