Slaktet regjeringens momsgrep på netthandel: Håver inn millioner
Det ga stor oppstandelse da regjeringen, i sitt første reelle statsbudsjett, hevet momsfritaket på kjøp av varer fra utlandet til 350 kroner. Norske nettbutikker raste, og spådde konkurser. Hvordan gikk det, egentlig?
FRUSTRERT: Einar Øgrey Brandsdal mener nordmenn tar seg godt bruk av regjeringens økede momsfritak. Han mener norske nettbutikker vil kjenne det om kronen svekker seg.
– Jeg blir veldig stresset, 350 kroner er fortsatt næringsfiendtlig. Vi har en regjering som ikke gir forutsigbarhet for norske bedrifter, sa Einar Øgrey Brandsdal til E24 i 2014.
Da hadde Venstre foreslått å heve momsfritaket til 350 kroner mot 500 kroner som var regjeringens opprinnelige plan i det som var deres første statsbudsjett etter å ha tatt over.
Flere netthandelaktører, og også Virke og partiene på venstresiden, fryktet den nye tollsatsen ville koste norske netthandelsselskaper arbeidsplasser.
E24 har gått gjennom regnskapene til noen av Norges største nettbutikker som snakket ut mot momsfritaket for tre år siden.
Tallene viser at det fremdeles tjenes gode penger.
Snart kan norske netthandler ta i bruk Amazons gull-patent: – Vil bety økte inntekter i millionklassen
Gikk glipp av milliarder
Kosmetikk-netthandelen Bli Vakker, som er en av Brandsdals mange nettbutikker under selskapet Brandsdal Group, leverte i fjor et sterkt resultat etter skatt på 34,8 millioner kroner, mer enn en dobling av resultatet i 2013 som endte på 15,8 millioner kroner.
Den totale inntekten var på 349 millioner kroner, noe som også er en dobling over fire år.
Netthandelgründeren sier nå at den norske stat likevel har gått glipp av milliarder av kroner i inntekter.
– Dette er fremdeles en veldig viktig sak, og vi har blitt klart påvirket av dette uten at jeg vet hvor mye det dreier seg om i kroner og øre. Hvis du ser på kosmetikk kjøpt på nett i året, dreier det seg om 10 milliarder kroner, det betyr at mesteparten blir kjøpt i utlandet, sier han.
Krona tok støyten
INGEN KOMMENTAR: Til tross for store reaksjoner i 2014, vil ikke Lene Iren Oen, kommersiell direktør i Komplett Group kommentere momsfritakets effekt på driften.
Brandsdal sier kronekursen har gjort at mange har handlet i norske netthandler de siste årene.
– Om dollaren eller euroen faller utover høsten er det ikke lenge til media skriver «derfor bør du handle i utenlandske nettbutikker», sier han.
Netthandelgründeren mener folk likevel bruker det økede momsfritaket godt og nevner et eksempel fra hans egen arbeidsplass.
– Halvparten av dem som jobber hos oss kjøper brett med brus fra Tyskland på nett til en brøkdel av norske priser. Jeg tror til og med Siv Jensen mener dette er galimatias innerst inne, sier han.
Landets største med gode år
Norges nettbutikk-selskap Komplett Group snakket høyt om ulempene momsfritaket ville gi dem for tre år siden.
I 2014 meldte Eric Sandtrø, gründeren bak Komplett.no, seg ut av Høyre i protest, da regjeringen foreslo å øke den tollfrie kvoten for netthandel fra utlandet til 500 kroner.
Resultatet viser imidlertid ikke at det har gått dårligere for nettbutikken.
Etter skatt har Komplett Group de siste fire årene hatt en dobling i resultater, fra 44 millioner kroner i 2013 til 102 millioner kroner i 2016.
Totalt hadde selskapet 4,3 milliarder i inntekter i fjor, som også har økt hvert år siden momsfritaket kom på plass.
Selskapet vil ikke snakke med E24 om moms-tematikken.
– Takk for henvendelsen. Vi har ingen kommentar til dette, skriver Lene Iren Oen, kommersiell direktør i Komplett Group i en tekstmelding.
Tre av fire handlet på nett i fjor
Truet med å flagge ut
Stormberg-sjefen vil ansette høyreekstreme: – Hvorfor skal vi ikke rekruttere nazisympatisører
Stormberg i hardt vær
VÆRHARDT: Stormberg-sjef Steinar J. Olsen sier omsetningen i den norske nettbutikken har dalt de siste årene grunnet regjeringens valg om å gi økt momsfritak.
Mange partier vil fjerne fritaket
E24 har spurt samtlige stortingspartier om hvilken maksgrense de mener moms- og tollfri netthandel i utlandet skal ha, og hvorfor i forkant av årets valg.
Høyre, Venstre og Rødt ønsker å fortsette dagens momssats.
Frp er eneste parti som ønsker å heve fritaket, og påpeker at norske nettbutikker er konkurransedyktige og vokser som aldri før.
De resterende partiene ønsker å fjerne eller redusere momsfritaket.