Boligprisveksten i USA bremser kraftig opp

Prisene i det amerikanske boligmarkedet har ikke steget saktere på halvannet år.

OPPBREMSING: Prisveksten i det amerikanske boligmarkedet bremser nå for fullt, ifølge tall fra S&P Case-Shiller-indeksen. Bildet er fra San Francisco, California.
Publisert:

Den amerikanske boligprisindeksen S&P Case-Shiller måler hver måned prisutviklingen i de 10 og 20 største amerikanske byområdene.

I mai måned viste indeksen et prisfall på 0,3 prosent (sesongjustert) fra april. I forkant var det ventet at indeksen ville vise en vekst på 0,4 prosent, ifølge konsensustall fra Bloomberg.

Den ujusterte månedsveksten endte på 1,1 prosent.

Siden mai i fjor har prisene steget med 9,3 prosent. Det er første gangen siden i fjor sommer at den årlige prisveksten har ligget under 10 prosent, ifølge indeksen.

- Boligprisene steg på sitt laveste nivå siden februar i fjor, sier styreleder David M. Blitzer i indekskomiteen til S&P Dow jones Indices, som utarbeider indeksen.

- 10- og 20-byindeksene endte bare litt over ni prosent, godt under forventningene. Fra måned til måned viser alle byene oppgang før sesongjusteringen, men etter sesongjusteringen var 14 av 20 byer lavere (fallende pris, journ. anm.), legger han til.

I rapporten viser man til at det amerikanske boligmarkedet har hatt blandede signaler den siste tiden: For mens prisene og bruktboligsalget har vist bedring, så har nybygging og salg av nye boliger vært svakt.

- Samtidig har økonomien under ett og særlig arbeidsmarkedet vist større forbedringer, sier Blitzer.

Den månedlige prisveksten har gjennom hele våren falt jevnt og trutt på Case-Shiller-indeksen. Årsveksten nådde toppen i november i fjor og har siden den gang falt fra nesten 15 prosent til nå å ha falt under 10-prosentsgrensen.

Boligpristallene fra Case-Shiller er bare én av mange viktige makrotall som slippes i USA denne uken.

Onsdag slippes tallene for den økonomiske veksten i USA (BNP) samt rentebeslutningen fra den amerikanske sentralbanken. De offisielle sysselsettings- og arbeidsledighetstallene slippes fredag.

Les også:

Valutasvingninger tærer på luksusmarkedetAmerikanerne øker bestilling av varige konsumvarerIMF senker global vekstprognose for 2014

Publisert: