Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?

Alle forventet rentehoppet, men Øystein Olsen sjokkerte med ny rentebane. Spådommen som nesten alltid feiler. Blir han sentralbanksjefen som ropte «hev, hev»?

Tekst

Foto: E24 Tall fra Norges Bank
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

Denne gangen skjedde det. Øystein Olsen hevet renten. Selv om det var første gang på syv år, var det tidligere enn mange trodde.

Men den nedjusterte rentebanen – prognosen for renten de neste årene – kom brått på det norske analytiker-korpset.

«Helt utrolig!» var reaksjonen hos Nordea. «En gedigen overraskelse» hos Danske Bank.

Renten skal fortsatt opp, ifølge Olsen, selv om det er «gradvis og forsiktig». Det er en historie man har hørt mange ganger det siste tiåret. Og den har ofte vist seg å være «ulv, ulv» – eller «hev, hev» om du vil.

Er rentebanen til Norges Bank til å stole på? Hva er annerledes denne gangen?

Les på E24+

Kan denne grafen redde boliglånet ditt fra rentehopp?

Prognosen som ligner på et pinnsvin

– Du mener hårsveisen?

DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære kjenner til grafen under, som viser rentebanene til Norges Bank lagt etter hverandre på rad og rekke.

Siden finanskrisen i 2008 har sentralbanken ofte spådd at renten skal opp, men i realiteten har styringsrenten ofte blitt nedjustert.

– Jo nærmere i tid, jo mer vekt legger vi på prognosene, sier Fjære til E24.

– Lenger frem i tid er det veldig stor usikkerhet. Slik er det med alle makroøkonomiske prognoser, også våre egne, så det er ikke så veldig rart at Olsen ikke treffer.

Denne gangen er renteoppgangen i ferd med å bli en realitet, påpeker Fjære, og sier det «skal mye til» å ikke tro på en ny renteheving i første kvartal når Norges Bank sier det er «100 prosent sikkert».

Norges Bank har troen på norsk økonomi, men har nedjustert rentebanen på grunn av noe lavere etterspørsel, boligprisvekst, lønnsvekst og lønnsomhet. Det til tross for at høyere prisvekst, høyere oljepris og svakere kronekurs trekker opp. Handelskonfliktene ute i verden trekker også ned rentebanen.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank kjenner seg godt igjen i bildet som males av norsk økonomi – han ser ingen tegn til lavkonjunktur. Men han tror heller ikke selve rentebanen er noe mer troverdig enn før.

– Vi legger ikke stor vekt på hva Norges Bank tror om 2021. Men vi ser en del på avviket mellom Norges Bank og markedet.

Tror ikke helt på historien

Markedet er fortsatt litt skeptisk til Norges Banks historie om fremtiden, og forventer færre rentehopp enn varslet i årene som kommer. Det samme ser man i USA, selv om sentralbanken Fed har hevet renten jevnt og trutt den siste tiden.

Etter finanskrisen tok normaliseringen av renten lengre tid enn forventet – mye lenger. Sjokkene fra utlandet kom som perler på en snor: Madoff-skandalen, gjeldskrisen i Europa, den arabiske våren, Fukushima-ulykken, nedvurderingen av amerikansk kreditt og ikke minst oljekrisen.

Norges Bank måtte gradvis vende seg til en verden med lavere renter og justere rentebanene deretter (se grafen under). Var tiden etter finanskrisen et unntak?

Saken fortsetter under grafen.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen har tidligere sagt til E24 at «rentebaner må tas med mer salt enn det er i havet».

– Veksten i Europa er overraskende svak til tross for rekordlave renter, sier han i dag.

Rentebane-bommene under kriseårene kan tilgis, mener han, men Norges Bank bommer nå fordi dagens økonomi er strukturelt forskjellig fra tidligere.

– Arbeidsmarkedet har endret seg, så lønningene kan synke lavere. Renten i Europa kan ikke heves fordi Italia rett og slett ikke tåler det. Og det vil bli et overskudd av boliger i Norge som vil få negative ringvirkninger utover høsten og vinteren, sier Andreassen.

– På toppen sliter Europa med å henge med teknologisk, og detaljhandelen er eksistensielt truet.

Hvis Andreassen har rett, hva gjør vi når neste krise kommer? Hvis uroen i verden eskalerer?

Les på E24+

Hvordan kan denne grafen forutse en resesjon?

Mot normalt med bind for øynene

På pressekonferansen torsdag sa Olsen at han «håper normaliseringen skjer i forkant av neste nedtur, slik at vi har noe å gå på». Når han skuer ut over verden, tror han at det vil skje.

Spørsmålet er: Hva innebærer egentlig en normalisering i dag? Skal renten opp flere prosent? Eller håper vi at den skal opp?

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener det er realistisk at norsk økonomi skal gå bra, men er åpen på at «prognoser kan bomme» og at «det kan komme ting seilende».

Gjeldskrisen i Europa, der Hellas nærmest gikk konkurs, tvang frem lavere renter og gjorde at rentebanen til Norges Bank slo feil.

Yannis Behrakis Reuters

Norges Bank har selv konkludert med at det nye normalnivået er langt lavere enn før på grunn av strukturelle endringer. Den lille, åpne, norske økonomiens påvirkes «i stor grad av internasjonale utviklingstrekk». Vi kan «ikke utelukke nye forstyrrelser som trekker de nøytrale realrentene ytterligere ned».

Les på E24+

Hva hadde du gjort om Øystein Olsen satt renten til over 10 prosent?

– Ingen forutså finanskrisen, innrømmer Bruce.

– Oljeprisen kan kollapse. Norges Bank ser nå ut til å være litt forsiktige på grunn av handelskrig, selv om de legger vekt på andre grunner.

Men det er også mulig å bomme motsatt vei. Før finanskrisen var Norges Bank «klart på etterskudd», ifølge Nordea-analytikeren. Markedet kan ha blitt for vant med lav inflasjon, lav lønnsvekst og lave renter.

– Det er lett å forvente mer av det du ser i dag. Trenden siden 80-tallet har vært fallende renter. For meg er perioden etter finanskrisen likevel unormal, og nå ser verden ut til å bli mer normal igjen, sier Bruce.

– Hva er egentlig en normal verden i rentesammenheng?

– Det er et evig spørsmål.

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Rente
  3. Øystein Olsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen

  2. Senker rentebanen og avlyser et rentehopp

  3. Norges Bank senker rentebanen: – Helt utrolig!

  4. Syv år siden forrige renteheving: Slik så Norge ut da

  5. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

  6. Nordea jekker trolig ned egen prognose: – Lite sannsynlig med tre rentehevinger neste år