Statsbudsjettet 2021

Regjeringen setter bremsen på: Reduserer oljepengebruken

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen vil kutte oljepengebruken neste år, for andre gang siden de inntok regjeringskontorene i 2013. Det overrasker ekspertene.

 • Marius Lorentzen
Publisert:

NB! Saken er oppdatert etter at statsbudsjettet ble lagt frem klokken 10:00.

Mandag klokken 10:00 slipper regjeringen statsbudsjettet for 2020, men allerede klokken 08:00 kom noen viktige nøkkeltall:

 • Regjeringen foreslår en justert oljepengebruk på 243,6 milliarder kroner neste år, noe som er 2,6 milliarder kroner mindre enn i år (i 2020-kroner, målt etter det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet som justerer for konjunktursvingninger i norsk økonomi).
 • Den faktiske oljepengebruken er ventet å øke fra 232,7 til 241,1 milliarder kroner (nominelt). I 2020-kroner blir økningen fra rundt 237 til 241,1 milliarder.
 • Oljepengebruken tilsvarer 2,6 prosent av den estimerte verdien av Oljefondet, noe som er ned fra 2,9 prosent i år.
 • Budsjettimpulsen faller fra 0,5 prosent i år til −0,2 prosent neste år, noe som betyr at regjeringen går fra å gi litt gass i norsk økonomi til å bremse litt.

Impulsen måler oljepengebruken opp mot den økonomiske veksten i fastlandsøkonomien i Norge, så et negativt tall betyr at regjeringen ikke øker pengebruken i takt med veksten i økonomien. Statsbudsjettet utgjør derfor en litt mindre andel av norsk økonomi.

Når det gjelder oljepengebruken som prosent av Oljefondet (Statens pensjonsfond utland), så anslår departementet at verdien av fondet vil øke fra 9.500 til 9.985 milliarder i løpet av 2020. Det er det første tallet som brukes i prosentberegningen.

Til sammenligning har Oljefondet siden nyttår i år og frem til i dag økt verdien fra 8.256 til 9.730 milliarder kroner.

Regjeringen legger for øvrig til grunn et anslag om at norsk økonomi vil vokse med 2,5 prosent neste år. Det er litt lavere enn anslaget om årets vekst på 2,7 prosent. Regjeringen venter at den historisk lave arbeidsledigheten vil falle ytterligere neste år fra 2,2 til 2,1 prosent (registret ledighet).

Les også

Flere tall fra statsbudsjettet: Solberg-regjeringen holder på vekstanslag

– Overrasket over at de greide å stramme til

Økonomer E24 snakket med i forkant av budsjettslippet var uenige om man burde stramme inn på neste års budsjett (siden det går bra i norsk økonomi) eller faktisk gi litt gass nå som det er større usikkerhet i både europeisk og amerikansk økonomi.

– Jeg er litt overrasket over at de greide å stramme til i budsjettet. Det ser ut til å være et passende budsjett i forhold aktiviteten departementet anslår for økonomien, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

– Det var overraskende stramt, men reflekterer at det går godt i norsk økonomi, sier Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

DNB Markets ventet en oljepengebruk på rundt 260 milliarder, altså godt over regjeringens forslag på 243,6 milliarder. Han mener de første tallene som er sluppet mandag morgen tyder på at budsjettet er «ganske godt tilpasset situasjonen i økonomien».

– Vi hadde nok ventet at budsjettet ville ende opp omtrent nøytralt eller litt på den ekspansive siden. Og nå heller det litt mot den innstrammende siden, forklarer Aamdal i DNB.

Bernhardsen i Nordea sier at pengebruken som foreslås er i tråd med det finansminister Siv Jensen har sagt om at det går bra i norsk økonomi og at vi må passe på konkurranseevnen vår. Dagens budsjettall gir ikke noe argument for en sterkere kronekurs, tror han.

– Budsjettimpulsen er tre tideler lavere enn Norges Bank ventet, men det er ikke noe «game changer» for renteutsiktene. Det er de globale utsiktene som bestemmer om renten kommer videre opp her hjemme.

– Aktiviteten øker over hele landet

Regjeringen selv peker på at norsk økonomi går bra og at stadig flere kommer i jobb. Bare det siste året har antallet i jobb økt med 50.000, hvorav fire av fem har startet jobb i privat sektor.

– Norsk økonomi er inne i sitt tredje år med konjunkturoppgang. Aktiviteten øker over hele landet og i de fleste næringer. Oppgangen er ventet å fortsette fremover, og veksten i fastlandsøkonomien anslås å ligge høyere enn sin langsiktige trend både i år og neste år, skriver Finansdepartementet.

Nøkkeltall i Nasjonalbudsjettet 2020

Les mer om statsbudsjettet:

Les også

Dette er økonomenes forventninger til statsbudsjettet

Les også

Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020

Les også

NHO refser regjeringen før statsbudsjettet: – Har hjertet i halsen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet 2021

Flere artikler

 1. Historisk milepæl: Den norske oljeformuen passerer 10.000 milliarder neste år

 2. Solberg-regjeringen holder på vekstanslag

 3. Dette er økonomenes forventninger til statsbudsjettet

 4. Oljepengebruken øker dramatisk etter coronakrisen

 5. NHO-topp: Hvis Ap hadde brukt så mye oljepenger, hadde Jensen gått amok