Dette skjer denne uken

Denne uken er det få markedsdrivende makrotall, men vi kan få indikasjoner på hvordan det står til i den globale økonomien. Markedet vil nok også denne uken preges av mulige Twitter-utspill fra den amerikanske presidenten. 

ROER NED: Den amerikanske presidenten Donald Trump har gått hardt ut mot Kina på Twitter. Markedet preges nok også denne uken hvis han tvitrer igjen.

Foto: Erik S. Lesser EPA
Publisert:

Denne uken er stille på makrofronten og det er global uro som vil fortsette å prege markedet.

– Få makrotall vil bidra til leven i markedet, mener Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea.

PMI-tall fra Eurosonen og «durable goods»-tall fra USA kan likevel gi en temperaturmåling på den globale økonomien.

Denne uken skal EU-land gå til valg for å finne de neste Europaparlamentsmedlemmene. Det får trolig en enda mindre markedsdrivende effekt enn det valg vanligvis har, mener Olsen.

– Som å tippe i lotto

Det som derimot fortsetter å prege markedene også denne uken er handelsuroen mellom USA og Kina.

Olsen mener Twitter-meldinger fra den amerikanske presidenten Donald Trump overgår alle makrotall i sin effekt på markedet. Det er imidlertid vanskelig å spå hvilke signaler som kommer fra presidenten.

– Signaler fra handelskonflikten har hatt total dominans i det siste, men å tippe på hva som skjer på dette feltet er som å tippe i lotto, sier Olsen.

Trump har gått hardt ut mot Kina i det siste, med varsler om økte tollsatser. Samtidig prøver han å berolige markedet for ikke å ødelegge amerikansk økonomi.

– Nå har markedet tatt seg opp etter nyttår, så da føler nok Trump at han har råd til å trå til litt, tror Olsen.

Det kan bli spennende å følge med på hvor lenge markedet tror på Trumps beroligende ord om handelskrigen, mener sjeføkonomen.

Les også

Bloomberg: Kina innfører hevntoll – Wall Street og Oslo Børs faller

Fed-referat

Onsdag kommer referat fra mai-møtet i Federal Open Market Committee i den amerikanske sentralbanken. Da stemte sentralbanken som forventet for å holde renten uendret, etter svak inflasjon og økonomisk usikkerhet.

På pressekonferansen etter forrige møte sa sentralbanksjef Jerome Powell at han ikke så noen grunn til å hverken heve eller senke renten.

Han mente fallet i inflasjonen man har sett er midlertidig. Olsen mener det som er spennende å følge med på i referatet er hva hele komiteen mener om inflasjonsutviklingen.

– Man kan se om uttalelsene er Powells personlige mening eller om flertallet i komiteen er av den samme oppfatningen. Jeg tror mest på det siste, sier Olsen.

Sjeføkonomen tror ikke man ser noen signaler til at renten blir satt ned, selv om det er det markedet leter etter i referatet.

Les også

– Oljemarkedet får definitivt en stram start på sommeren

Ordreinngangstall fra USA

På fredag kommer tall på bestillinger av «durable goods», langvarige forbruksvarer, i USA. Ifølge Financial Times vil tallene preges av et kraftig fall i Boeings flybestillinger.

Ordreinngangen kan også si noe om hvordan det går med amerikansk økonomi. Økonomien har holdt seg oppe lenge, påpeker Olsen, men svake durable goods-tall kan gi en pekepinn på om det går dårligere også i USA.

– Industrien i verden har slitt lenge, og man begynner å se tegn til det samme i USA. Import fra Kina har gått mye ned, og det er spennende å se om det glir over i durable goods-tallene, sier Nordea-økonomen.

Hvis makrotallene fra USA viser tegn til nedgang, kan det bygge opp under forventningene om at den amerikanske sentralbanken setter ned renten.

Temperaturen på europeisk økonomi

Torsdag får vi Purchasing Managers Index (PMI) fra Eurosonen. Dette viser vareflyten i europeiske bedrifter.

Konsensus er at denne ender på 51,8 i mai, ned fra 51,5 i april, ifølge en rapport fra Nordea Markets. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

– PMI-tallet ventes å ennå være svakt, men hvis det er tegn til at det snur oppover vil det være positivt for verdensøkonomien fordi Europa er så sterkt knyttet til den globale økonomien, sier Olsen.

Denne månedens vareflyt vil derimot ikke påvirke den europeiske pengepolitikken fordi Den europeiske sentralbanken trolig ikke kan presses lenger på renten. Det er mest interessant for å se hvordan det går med økonomien, påpeker Olsen.