OLJEPRISEN: - Alt henger på Opec

- Uten mer Opec-olje vil prisen holde seg over 70 dollar ut året.

Publisert:

Oljeprisen har krabbet opp fra litt under 70 dollar i forrige uke til 74 dollar.

Og der vil den ligge ut året hvis ikke Opec øker produksjonen, spår oljeanalytiker Benny Clausen hos Norwegian Oil Trading.

- Sitter med nøkkelen

- Det er Opec som sitter med nøkkelen her, sier Clausen til E24.

Han forklarer den seneste prisoppgangen med to faktorer.

For det første er orkansesongen i gang for fullt. Selv om orkanene som har rammet Mexicogolfen, foreløpig ikke har truffet noen oljeinstallasjoner og redusert produksjonen, presser frykten for at det skal skje oljeprisen opp av seg selv.

Orkansesongen varer i utgangspunktet fra slutten av august til slutten av september.

Oljeprisoppgangen har også bidratt til at Oslo Børs har flere sterke dager på rad bak seg. Siden tirsdag forrige uke har hovedindeksen steget med 6 prosent.

Les også: - Ny rekord før nyttår

Følg utviklingen på Børs24.

Opec-møte

Den andre faktoren som har trukket opp det sorte gullet er spekulasjoner i forkant av det kommende Opec-møtet. Oljekartellet avholder møte i Wien tirsdag neste uke, og hva oljeprodusentene bestemmer seg for legger sterke føringer for hvor oljeprisen går resten av året.

- Uten kutt i oljeproduksjonen tror vi oljeprisen vil ligge fra 70 til 75 dollar ut året, jan sannsynligvis over 75 dollar også. Hvis Opec vedtar å øke produksjonen kan prisen fall under 70 dollar, sier Clausen.

Selv mener han at Opec bør øke produksjonen med 500.00 fat olje dagen for å møte etterspørselsveksten som kommer de siste tre månedene av året.

Hva Opec gjør, er imidlertid usikkert. De fleste meldinger går ut på at Opec holder dagens oljeproduksjon, men det er også kommet ubekreftede meldinger om at produksjonen skal økes.

- Mange mener at kvotene bør økes, og det er en del spekulajon i markedet i forkant av møtet, sier Clausen.

- På kort sikt blir det ikke store endringer i prisen, men vi vil se en forverring utover i fjerde kvartal når etterspørselen stiger, sier Clausen.

Les også: Spår fortsatt oljefest

Venter på vinteren

Opec har det seneste året vedtatt kutt på tilsammen 1,7 millioner fat olje dagen. I praksis er produksjonen kuttet med 1,2 millioner fat.

Clausen sier at det er viktig med nok olje tilgjengelig når vinterkulden setter inn i USA og Europa, og forbruket av oljeprodukter til oppvarming igjen stiger. Vanligvis skjer det i november, men i fjor lot vinteren vente på seg.

Det medførte blant annet at oljeprisen falt langt ned på 50-tallet ved inngangen av 2007.

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no