Sjokkert over blåøyde kommuner
- Den som ikke åpner øynene, må åpne lommeboken, sier Øystein Stray Spetalen.
Superinvestor Øystein Stray Spetalen er vant til å ta høy risiko, men holder seg langt unna finanspakker som den Terra-kommunene hoppet på.
Spetalen er kritisk både til kommunene og til deres rådgiver Terra Securities.
- De folkevalgte kan godt skylde på Terra, men pengene er vekk. I kapitalmarkedet er det en gylden regel som heter at den som ikke åpner øynene, må åpne lommeboken, sier han til VG.
- Ikke lov å være så dum
Hans milliardærkollega Jan Haudemann Andersen er enda krassere mot kommunene:
- Kommunene er ansvarlig for dette selv. En kommune med så store beløp som skal investeres og som beveger seg ut på avkastningsskalaen og tar risiko, må vite hva den holder på med. De kan ikke komme å si at de ikke forsto hva de investerte i. Det er ikke lov å være så dum, sier Andersen til VG.
Øystein Stray Spetalen forstår ikke at de lokale folkevalgte tok sjansen på Terras pakkeforslag, som krever stor økonomisk forståelse.
Den sylskarpe investoren har selv store problemer med å skjønne Terras plansjer fra investeringspresentasjonen for Hemnes kommunestyre i juni.
- Det er så komplisert og lite informativt at det sier tilnærmet ingen ting. Det er umulig å forstå risiko eller avkastning av dette, sier Spetalen.
Reagerer på Terra
Han stusser samtidig over at Terra sto fast på sine investeringsråd mens uværet i USAs økonomi allerede var i ferd med å blåse opp.
- Jeg reagerer på at presentasjonen er laget så sent som i juni. På dette tidspunktet var krisen allerede startet i USA.
Gjennom sin investering i amerikanske kommuneobligasjoner, har de fire kraftkommunene Hemnes, Narvik, Rana og Hattfjelldall i Nordland lånt flere milliarder kroner.
Investor Engebret O. Fekene, som ifølge Kapital er god for 700 millioner, sier til VG at han tviler på at kommunepolitikerne har vært klar over at investeringen skulle lånes opp så kraftig.
Selv har han holdt seg langt unna den typen investeringer som Terra har solgt til kommunene. Han mener denne typen finansprodukter bare snekres sammen for at bankene og meglerhusene skal kunne hente ut solide kurtasjeinntekter.
- Burde spredt investeringene
Også Spetalen styrer klar av slike pakketilbud.
- Denne formen for kompliserte og uoversiktlige finansielle produkter blir sjelden vist til profesjonelle investorer, fordi de som oftest tidlig avslører matematikken og risikoen som er er forbundet med dem.
Kommunene satset likevel blytungt på dette produktet. Det var i utgangspunktet dristig, mener milliardær Johan H. Andresen.
- Jeg vil si at det ikke nødvendigvis er investeringen i seg selv som er problemet. Kanskje heller det faktum at så mye av kommunenes fremtidige inntekter er belånt for å investere i ett produkt.
Ved å spre kapitalen sin på mange ulike typer investeringer, så reduseres risikoen for store tap betraktelig, sier Andresen.
Informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Terra vil ikke kommentere om de holder slike produkter unna profesjonelle investorer.