Norges Banks rentemøter

Sjeføkonom venter flere rentekutt – utelukker ikke nullrente

Norges Bank og Finansdepartementet serverer en omfattende tiltakspakke etter virussjokket mot økonomien. Økonom sier myndighetene «er klare for å gjøre alt som trengs».

VENTER FLERE RENTEKUTT: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Norges Bank svarer på virussjokk og oljeprisfall med et ekstraordinært rentekutt fra 1,5 til 1 prosent, og sier at renten kan bli satt videre ned til 0,75 prosent i løpet av året.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror flere rentekutt vil følge. Hun viser til erfaringene fra forrige gang norsk økonomi ble utsatt for et stort sjokk.

– Forrige gang oljeprisen falt i 2014 ble renten satt ned til 0,5 prosent. Da var den også i utgangspunktet 1,5 prosent, og det regner jeg definitivt med at vi også vil se denne gangen.

Les på E24+

Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

Ser mulig nullrente

– Det kan også hende det må mer til, slik at renten settes ned til null. Men det er for tidlig å si – det kommer helt an på hvordan denne krisen varer og utarter, sier Due-Andresen.

– Men sentralbanken er beredt og Norges Bank er en av de sentralbankene som faktisk har litt virkemidler igjen. Det skal vi være glad for. Her kommer de til å gjøre det som trengs, sier hun.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener nullrente er lite sannsynlig. Han tror det kommer et kutt til i mai eller juni, og at den første renteøkningen deretter kommer til høsten igjen.

– Det er det viktigste signalet til markedet, at Norges Bank ikke har noen planer om å gå til null, selv med det kraftige sjokket, sier han.

Les også

Norges Bank venter billigere boliglån etter kutt

Frank Jullum i Danske Bank.

Tiltakspakke for norsk økonomi

Rentekuttet kommer i tillegg til flere tiltak, både fra Norges Bank og Finansdepartementet, som til sammen blir en tiltakspakke for norsk økonomi.

 • Finansdepartementet kutter den såkalte motsykliske kapitalbufferen etter råd fra Norges Bank, som betyr at bankene frigjør kapital til utlån.
 • Norges Bank varslet allerede torsdag ekstraordinære lån til bankene for å sikre at banksystemet kan fungere som normalt.
 • Regjeringen legger fredag formiddag frem sin tiltakspakke for å hjelpe norske bedrifter som opplever økonomisk svikt etter virusutbruddet.
Les også

Norges Bank spår kraftig redusert vekst etter dobbeltsmell

Les også

Krisegrep fra Norges Bank: – Ikke noe vits i å vente

«Klare for å gjøre alt som trengs»

– Både sentralbanken og finansdepartementet er klare for å gjøre alt som trengs for å hindre at tannhjulene i norsk økonomi stopper opp, sier seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank.

Han sier at en slik pakke «er det eneste riktige for å roe stresset og usikkerheten som har bygget seg opp».

– Særlig i finansmarkedet gjennom gårsdagen, men også den usikkerheten som både husholdningene og bedriftene sitter på.

– Vi er i en ekstremt spesiell situasjon, hvor halve befolkningen er bedt om å holde seg hjemme. Og det er ingen som vet hva slags effekter dette vil få på norsk økonomi eller hvor lenge det vil vare, sier han.

Les også

Finanstilsynet uenig med Norges Bank: Frykter kutt i krisekapital vil svekke bankene

Kjetil Martinsen i Swedbank følger norsk økonomi tett.

– Hindrer full stopp

Martinsen mener tiltakene viser at kriseberedskapen fungerer.

– Når tar man et stort jafs og sørger for at likviditeten i bankmarkedet er på plass. Det er det absolutt viktigste. Da hindrer man en full stopp, sier han.

Jullum i Danske Bank sier tiltakene vil dempe noe av sjokket etter coronaviruset.

– Det skal øke tilliten til at veksten tar seg opp på den andre siden. Det er viktig, at det sammen med pakken fra regjeringen vil løfte tilliten til at ting kommer tilbake til normalen når dette er over.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Norges Bank
 3. Kari Due-Andresen
 4. Frank Jullum
 5. Swedbank
 6. Økonomi
 7. Rentemøte

Flere artikler

 1. Håper Norges Bank børster støv av finanskrisetiltak

 2. Krisegrep fra Norges Bank: – Ikke noe vits i å vente

 3. Storbank om Norges Banks rentekutt: – Den neste dominobrikken til å falle

 4. Ekspert om rentekuttet: Krever rask handling fra bankene

 5. Én faktor kan velte Olsens planer: Forutsetter at det ikke kommer en ny smittebølge