GM BEKREFTER: Saab er solgt

General Motors bekrefter at Saab er solgt til nederlandske Spyker.

SPYKER SLUTTFØRER BETALINGEN: Spyker betaler siste rest av regningen for Saab til General Motors.
Publisert:

General Motors har tirsdag kveld sendt ut en pressemelding hvor de bekrefter at Saab er solgt til nederlandske Spyker.

- Dagens nyhet er gode nyheter for Saabs ansatte, forhandlere og leverandører, gode nyheter for millioner av Saabs kunder og fans og ikke minst gode nyheter for GM, sier konserndirektør John Smith i General Motors i pressemeldingen.

- General Motors, Spyker Cars og den svenske regjeringen har jobbet hardt og kreativt for å få i stand en avtale som sikrer en levedyktig fremtid for dette unike og ikoniske merket, og vi er alle glade for dette utfallet, fortsetter Smith.

General Motors vil holde en pressekonferanse om salget klokken 20.00 norsk tid.

Nytt navn

Ifølge pressemeldingen fremkommer det at Spyker vil opprette et nytt selskap, Saab Spyker Automobiles, dermed blir Saab-navnet med videre.

Den svenske regjeringen skal nå ha fått oversendt avtalen til gjennomlesing og godkjenning, og General Motors forventer at avtalen vil bli sluttført i midten av februar.

- Gjennom forhandlingene har GM alltid hatt et håp om å finne en løsning som forhindret en nedleggelse av Saab-navnet. Vi har jobbet hardt med mange forskjellige aktører det siste året, inkludert regjeringer og investorer, og jeg er veldig glad for at vi har kommet til denne gode konklusjonen, en konklusjon som redder jobbene i Sverige og andre steder. GM vil fortsatt støtte Saab og Spyker inn i fremtiden, sier GMs europeiske leder, Nick Reilly i pressemeldingen.

400 millioner dollar

GM har ikke kommet med noen bekreftelse på hvilken pris Spyker må betale, men ifølge bloomberg skal summen ligge på 400 millioner dollar.

Av dette må Spyker ut med 74 millioner dollar i kontanter, mens de resterende 326 millionene skal betales i form ac aksjer i det nye selskapet Saab Spyker Automobiles.

Les også: - Saab-avtalen er i boks

Stanset Spyker-aksjen

Nederlands finanstilsyn har suspendert Spyker-aksjen fra Amsterdam-børsen. Spyker Cars ønsker å overta Sveriges stolthet Saab, og sitter nå i intense forhandlinger med Saab-eier General Motors (GM).

- Vi har suspendert aksjen, i påvente av en pressemelding fra Spyker. Det er normal prosedyre hos oss, sier pressetalskvinne Flore Kraaijeveld i Nederlands finanstilsyn AFM til E24.

Ifølge Kraaijeveld vil Spykers melding komme "meget snart".

Les mer: Spyker-aksjen suspendert

Saab-saken

Sagaen rundt Saab ar versert i flere måneder, og flere interessenter har vært inne i bildet.

Mest kjent i Norge er kanskje Bård Eker og Koenigeggs forsøk som strandet i høst, etter dette har det stort sett handlet om nederlandske Spyker.

GM har på sin side meldt flere ganger at det mest sannsynlige utfallet ville være å legge ned Saab, men mandag denne uken blusset saken opp for fullt igjen.

GM avviste

GMs administrerende direktør Ed Whitacre bekreftet mandag at det ble forhandlet med Spyker Cars om overtakelse av Saab, men understreket at det samtidig arbeides videre med planene om å legge ned den svenske bilprodusenten.

Den svenske kringkastingen SVT var blant flere som mandag meldte at avtalen mellom General Motors og Spyker var så godt som klar, men dette ble senere avkreftet av Spyker.

- Utgangen av forhandlingene er ennå usikker. Siden Saab er under avvikling, må samtalene avsluttes snart, skrev den nederlandske sportsbilfabrikanten i en pressemelding.

Belgia følger med

SVTs nyhetsprogram Rapport meldte mandag at Den europeiske investeringsbanken (EIB) har sagt ja til å gi Saab et lån, noe som ifølge Spykers sjef Victor Muller er en forutsetning for at kjøpet kan gå i boks.

Belgiske politikere følger også forhandlingene i Sverige nøye, og lokker med lånegarantier dersom Spyker flytter Saab-produksjonen til Antwerpen.

GM planlegger å stenge en Opel-fabrikk i Antwerpen i juni, og 2.500 arbeidsplasser vil i så fall gå tapt.

Denne ukens Saab-nyheter:

Til forsiden

Publisert: