Johnsen sier nei til Gjedrems skattemodell

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har ingen planer om å etterkomme sentralbanksjef Svein Gjedrems ønsker om endringer i skattesystemet.

FRODE HANSEN/SCANPIX
  • Jakob Schultz
Publisert:,

– Vi har ingen planer om å øke boligskatten, slår finansministeren fast overfor NTB etter årstalen til Gjedrem torsdag kveld.

Johnsen sier at regjeringen har en vri som får konsekvenser for boligbeskatningen ved at formuesskatten er satt ned for lave inntekter, samtidig som man ser på verdifastsettelsen av boliger.

Tilbake til handlingsregelen

Finansministeren sier at Gjedrem holdt en god tale og peker blant annet på sentralbanksjefens påpekning av viktigheten av å komme tilbake til handlingsregelen og føre en stram finanspolitikk.

– Det er mulig å dempe oljepengebruken. Det er i romslige tider vi kan legge litt til side, sa Johnsen.

Gjedrem antydet at man burde være tilbake til handlingsregelen for bruk av oljepenger i 2012 eller 2013. Finansministeren er ikke villig til å komme med noen timeplan for når det kan skje.

Konkurranseutsatt industri

Høyres leder Erna Solberg trekker særlig fram det Gjedrem sa om konkurranseutsatt industri.

Gjedrem sa at den økonomiske geografien i Norge vil endre seg de neste 10-15 årene. Kostnadsnivået i Norge og den realøkonomiske krisen vil sette arbeidsplasser og næringslivet i industrisamfunn i fare.

Ifølge sentralbanksjefen er kanskje det eneste middelet myndighetene har, å holde igjen på bruken av oljeinntekter i norsk økonomi.

Styrker kronen

Sjeføkonom Jan Andreassen i meglerhuset Terra-Gruppen mener at kronen vil styrke seg etter Gjedrems tale.

– Trass i at Gjedrem sier at Norge vil stå svakere ved neste krise, så vil han ikke senke rentebanen. Tvert imot bekrefter han at renten vil settes opp jevnt og trutt, sier Andreassen til E24.

Kronen vil styrke seg på denne talen og gjøre problemene våre enda verre, legger han til.

KS kronebekymret

Kommunenes talerør, KS, er også bekymret for kronekursen og mener at sentralbanksjefens bekymring for kronekursen er viktig for norske kommuner.

– Kronekursen handler om industriens evne til å ivareta og skape arbeidsplasser i mange norske kommuner. Et velfungerende arbeidsliv er avhengig av at kronen ikke blir sterk. Derfor betyr dette mye for oss, sier direktør for interessepolitikk i KS Helge Eide.

Til forsiden

Flere artikler

  1. - Telenor kunne doblet utbyttet

  2. SAS flytter

  3. Statoil undersøker gasslekkasjen på Mongstad

  4. Annonsørinnhold

  5. Norwegians nye ruter

  6. Norwegian snuser på SAS-lokaler