Spår klagestorm på boligverdier

Huseiernes Landsforbund tror Skatteetaten vil få svært mange klager fra boligeiere som får satt en feilaktig høy boligverdi med de nye reglene.

Publisert:

Innen 15. oktober skal alle 2,3 millioner boligeiere i Norge rapportere inn opplysninger om boligareal, byggeår og boligtype til Skatteetaten, melder NRK.

Det er bare folk som har høyere formue enn gjeld og bunnfradrag, som må betale formuesskatt. Hensikten med det nye systemer er større rettferdighet i boligbeskatningen, slik at alle disse skal betale en formuesskatt som er basert på en firedel av boligens virkelige verdi.

Men av stortingsdokumentene om de nye reglene går det ifølge Huseiernes Landsforbund (HL) fram at 33 prosent av landets 1,2 millioner eneboliger vil få en ligningsverdi som er for høy.

Reglene sier at ingen skal betale formuesskatt for egen bolig basert på en ligningsverdi som er høyere enn 30 prosent av markedsverdien. Men ifølge HL vil 400.000 eneboliger og 100.000 blokkleiligheter sprenge denne grensen.

Mange bekymrede boligeiere har kontaktet Huseiernes Landsforbund om dette, sier utredningssjef Dag Refling Hagen i HL.

– Når hver tredje enebolig kommer over 30-prosentgrensen betyr det at hver tredje eneboligeier har rett til å klage på ligningsverdien. Det er mange, sier han til NRK, og spår at skatteetaten vil få "en saksmengde ut av ville skogen" i forbindelse med selvangivelsen.

Flere nyheter på E24.

Publisert: