Anklager regjeringen for dobbeltmoral

Utkastelsen av to israelske selskaper fra Oljefondet er skremmende og kan få større konsekvenser, frykter Frp.

IKKE GLAD: Frp-politiker Jørund H. Rytman er ikke fornøyd med finansminister Sigbjørn Johnsens beslutning om å kaste to israelske selskaper ut av Oljefondet.
Publisert: Publisert:

Fremskrittspartispartierts Jørund H. Rytman mener den rødgrønne regjeringen blander utenrikspolitikk og finanspolitikk på en uheldig måte når finansminister Sigbjørn Johnsen kaster to israelske selskaper ut av Oljefondet.

- Dette har vi i FrP advart mot lenge. De rødgrønne bruker Oljefondet til å drive utenrikspolitikk, og det er en skremmende utvikling som kan få større konsekvenser, sier Rytman til E24.

Mandag ble det kjent at to israelske selskaper ekskluderes fra Oljefondet fordi de bidrar til oppføring av israelske bosettinger på okkuperte områder.

- Opptrer som moralpoliti

Rytman, som representerer Frp i finanskomiteen på Stortinget, mener beslutningen er uheldig.

- Dette er enda et eksempel på at den rødgrønne regjeringen opptrer som verdens moralpoliti.

Her blander man sammen utenrikspolitikk og finanspolitikk, sier Rytman til E24.

Han mener det er merkelig at vedtaket kommer nå.

- Det kan ikke være særlig passende tidspunkt hvis Norge igjen forsøker å ha en nøytral stemme i forhandlingene som skjer nå.

- Dobbeltmoral

Frp-politikeren mener reaksjonen overfor de israelske selskapene oser av dobbeltmoral.

- Hvis finansministeren og den rødgrønne regjeringen skal være konsekvent i sine formaninger om hva som er etisk, sier Rytman og ramser opp en rekke eksempler på andre ting regjeringen burde vurdere etisk.

- Kanskje man burde begynne å se nærmere på de norske delstatlige selskaper som produserer og eksporterer våpen. Kanskje man burde se nærmere på at Oljefondet eier nesten 2 prosent av verdens største spritprodusent. Kanskje man bør se nærmere på hvilke muslimsk land som bryter menneskerettighetene og Statoil opererer i.

Mistenker forskjellsbehandling

Finanspolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syversen, mener det virker som regjeringen har motiver for å kaste ut de israelske selskapene fra Oljefondets portefølje.

- Det kan virke som den rødgrønne-regjerningen har et særegent fokus på israelske selskaper. Jeg tror ikke andre selskaper i andre land er gjenstand for samme gransking, sier finanspolitisk talsmann i Krf, Hans Olav Syversen til E24.

Han viser til at Finansdepartementet avviste en gransking om Oljefondets involvering i kongolesiske selskaper. Der Etikkrådet skulle vurdere om virksomheten til internasjonale, børsnoterte selskaper i Kongo var i tråd med etiske retningslinjer som var vedtatt av SPU.

- Jeg mener det er påfallende at Finansdepartementet avviste dette. Men jeg vil ikke utelukke at det er en reell bakgrunn for utkastelsen av disse selskapene, sier Syversen til E24.

Sjekk E24 Media

Publisert: