Jernring rundt Tinghuset

Tinghuset i Oslo beleires av politi og sikkerhetsvakter mandag 3. desember.

  • E24
  • Joachim Dagenborg
Publisert:,

Politiet frykter sammenstøt mellom nazister, antirasister og Oslos kriminelle gategjenger. Årsaken er at både Benjamin-drapet og et gjengslagsmål på Grünerløkka i 1999 skal opp for retten.

I sal 227 vil nynazistene Joe Erling Jahr, Ole Nicolai Kvisler og en 18 år gammel kvinne fra Hokksund stå tiltalt for å ha drept 15 år gamle Benjamin Hermansen natt til lørdag 27. januar.

Jahr og Kvisler skal ifølge tiltalen helt uprovosert ha drept 15-åringen med flere knivstikk, og påtalemyndigheten mener drapet var rasistisk motivert.

Gjeng-oppgjør

I etasjen under, i sal 127, vil syv medlemmer av B-gjengen stå tiltalt for knivstikking, vold og for å ha løsnet skudd mot to medlemmer av den rivaliserende A-gjengen. De to ble knivstukket og slått med balltre i Korsgaten i august 1999. En av de tiltalte skal også ha skutt inn i motorrommet på bilen til medlemmene i A-gjengen.

- Sikkerheten i Tinghuset vil bli skjerpet i forbindelse med disse to sakene, men nivået på sikkerheten blir først avgjort i neste uke, sier politiinspektør Stig Duaas ved Oslo politidistrikt.

Hvilke gjengmedlemmer som er på frifot, og hvem som kan tenkes å lage bråk i forbindelse med de to sakene, vil være med på å avgjøre sikkerhetsnivået. Det som er sikkert, er at alle som skal inn i salene blir sjekket med metalldetektorer. I tillegg vil salene antagelig bli bevoktet av bevæpnet politi og Tinghusets egne sikkerhetsvakter.

- Vi vil prøve å gjøre sikkerhetsopplegget så diskré som mulig. Det er spesielt at to slike saker går samtidig, sier sikkerhetssjef Arne Kvanvig ved Tinghuset i Oslo.

Storskjerm

Det er ventet svært mange tilhørere til Benjamin-saken. Pårørende, venner, pressefolk og andre gjør at rettssalen blir for liten. Tinghuset vil derfor overføre rettsforhandlingene til en storskjerm i et naborom.

- Vi håper å få overført lyd og bilde til meddommerrommet i annen etasje. I så fall er det tilhørerplass til totalt 130 personer, men en del blir reservert til pressen, sier informasjonsrådgiver Irene Ramm i Tinghuset.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ny rettssak etter drapet på Politkovskaja

  2. Terrorsiktet erkjenner massedrap og bilbombe

  3. Politimann drept på Utøya

  4. Annonsørinnhold

  5. Angrep Israels ambassade i Egypt

  6. Manson-familien drepte to i huset: Nå er det til salgs