Dette skjer denne uken

Resultater fra årets andre kvartal strømmer inn denne uken.

RESULTAT: På fredag leverer XXL resultatet for andre kvartal.
Publisert: Publisert:

Resultatsesongen på Oslo Børs er i full gang, og på tirsdag kommer resultatet fra Yara og Telenor. På fredag er tallene fra sportskjeden XXL ventet.

Sjefstrateg i Sparebank 1 Markets, Peter Hermarund, har tidligere uttalt til E24 at han mener estimatene for inntjeningen til Oslo Børs-selskapene virker svært optimistiske, til tross for at de har falt noe i det siste.

Gjødselgiganten Yara er ventet å bli den store vinneren.

– Etterspørselen etter gjødsel er lite avhengig av økonomisk vekst, forklarte Hermanrud.

Les også

Hermanrud advarer om skuffelser i resultatsesongen

Usikkerhet preger økonomien

Denne uken kommer også servertall og tall fra realøkonomien i USA. Prisveksten har vært høyere enn ventet i juni måned, og detaljhandelen har gått bra første halvår. Industrien har imidlertid gått dårligere, og produksjonen har falt.

– Det regionale industribarometeret har vært gjennomgående svakt, og industriproduksjonen er veldig lav, sier sjeføkonom i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

Les også

Storebrand skuffer – peker på omstillingskostnader

Usikkerhet omkring USAs handelspolitikk har rammet investeringsetterspørselen fra bedriftene, og det har vært en kraftig brems i innenlands etterspørsel de siste månedene.

– Veksten i verden er ikke borte, men bedriftene er usikre på grunn av en politikk de ikke forstår. Da er det lett å forstå at bedriftene ikke er så aktive på investeringssiden. Usikkerheten i USA gjør seg også gjeldende i andre lands markeder, både i Kina og på det europeiske markedet, sier Andreassen.

Arbeidsledigheten i USA er lav, men den usikre situasjonen omkring handelspolitikken gjør at rentene settes ned.

Sjeføkonom i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

Forventet inntjeningsfall

Selskapstallene for andre kvartal er også ventet i USA denne uken.

Det er forventet at den samlede inntjeningen i 2019 faller, til tross for lave renter og et godt aksjemarked.

– Forventningene til andre kvartal har bare sklidd nedover og har falt 10 prosent siden i fjor høst, sier sjeføkonomen.

At økonomien har bremset ned, har også ført til at den ikke lenger genererer økt inntjening, og marginene har sunket. Andreassen forteller at det fortsatt er vekst i topplinjen, men at kostnadene har steget mer, og dermed har bunnlinjen måttet ta støyten.

På spørsmål om hvordan det ser ut for det kommende kvartalet, svarer Andreassen at det underliggende makrobildet er at veksten blir lavere.

– Det er en underliggende vekst i kostnadene, og det skyldes at arbeidsmarkedet er tømt. USA opplever den laveste arbeidsledigheten på 50 år, og da er det naturlig at bedriftene tjener mindre, forklarer han, men legger til at selv om inntjeningsveksten har gått ned, kan det hende noen bedrifter kommer til å overraske når tallene foreligger i løpet av uken.

Brems i Tyskland

ZEW-barometeret fra Tyskland, som er et barometer som måler bransjespesifikke økonomiske forventninger, kommer også denne uken. Tysk industri har rapportert dårlige tall på produksjonssiden, og ordreinngangen har falt.

Nye utslippsregler ga et sjokk for tysk bilproduksjon i fjor høst, men nå er bilslaget i Europa i stor grad tilbake. Likevel er aktiviteten i bilproduksjonen lav, og det forundrer analytikeren.

– Etterspørsel har økt, men det forundrer meg hvor bilene er produsert. Muligens er det snakk om lagerreduksjon, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no