Høyres «formuesskatteofre» tok ut 1,6 millioner skattefritt

Innrømmer at de ikke sjekket om eksempel var godt før Erna Solberg brukte det i debatt med finansministeren.

DÅRLIG RESEARCH: Høyre-leder Erna Solberg hadde ikke undersøkt saken før hun brukte to skatteytere som eksempler i formuesskattedebatten.
Publisert:

Da Høyre-leder Erna Solberg diskuterte formuesskatt med finansminister Sigbjørn Johnsen i Dagsnytt 18 tirsdag denne uken ble eierne av Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk brukt som et eksempel på urimelige utslag av formuesskatten.

- Der måtte altså eierne ta opp lån på sine hus på 700.000 kroner for å kunne betale formuesskatten, sa Solberg under direktesendingen på NRK.

Bakgrunnen er et intervju på TV2 hvor eierne, tremenningene Ragnvald og Frode Svarstad, fortalte at de har måttet ta opp lån for å betale formuesskatten. De spesifiserte ikke hvor mye og når de lånte penger for å betale formuesskatten.

Slipper å låne i år

For historien om lånet på huset, var ikke hele historien om hvordan eierne betaler formuesskatten.

Like før jul ble det gjennomført en endring av kapitalforholdene i Svarstad-tremenningenes holdingselskaper RS Mesna og FS Mesna.

Det såkalte overkursfondet i begge selskapene ble nedskrevet med vel 3,4 millioner kroner, hvorav 800.000 ble utbetalt til hver av eierne.

Teknisk sett blir utbetalingen ansett som tilbakebetaling av innskutt kapital. Det utløser ingen inntektsskatt hos eieren.

Den ene eieren, Ragnvald Svarstad, bekrefter overfor E24 at utbetalingen ikke utløser skatt.

- Tror du Høyre var klar over denne utbetalingen da de brukte dere som eksempel i debatten om formuesskatt?

- Det regner jeg med. Dette en en vanlig ordning som næringslivet benytter seg av og som reduserer skattebelastningen litt, sier Svarstad.

- Midlene skal brukes til å betale formuesskatt, sier han til E24.

Han opplyser at den første delbetalingen av hans formuesskatt skal betales i februar.

Stolte på TV 2

Debatten med finansministeren er ikke den eneste gangen Solberg brukte ullvarefabrikken som eksempel.

Også i en tale til Oslo Høyre trakk hun frem fabrikken som eksempel.

- Kjente du til at eierne hadde tatt ut 1,6 millioner skattefritt da du brukte de som eksempel i debatten?

- Nei. Dette eksempelet er basert på et innslag i TV 2. Vi har ikke gjort en selvstendig vurdering av eksempelet. Vi stoler på at TV 2 har gjort de undersøkelser og vurderinger som er nødvendige, sier Høyre-leder Erna Solberg til E24.

- Bør dere foreta en egen vurdering av om eksemplene dere bruker er relevante for den prinsipielle debatten?

- Jeg mener vi i den politiske debatten må stole på at de eksemplene som kommer frem i mediene er riktige. Ellers ville politikerne fort gå tom for eksempler, sier hun.

- Dårlige eksempler

Økonomiprofessor Guttorm Schjelderup ved Handelshøyskolen i Bergen er overrasket over at Høyre som en pådriver for å fjerne formuesskatten ikke har klart å finne bedre eksempler på at skatten slår negativt ut.

- Dette viser at eksemplene de kommer med ikke er så gode, sier sier han.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne, Marianne Martinsen, er forbløffet.

- Dette føyer seg inn i rekken av feilaktige eksempler som Høyre trekker frem i sin argumentasjon mot formuesskatten, sier Martinsen.

- Ikke ukorrekt

DEBATTERTE: Ikke alle eksempler stemte da Høyre-leder Erna Solberg og finansminister Sigbjørn Johnsen diskuterte formuesskatten denne uken. Her fra en tidligere debatt.

Solberg understreker at det ikke har noe ukorrekt i den informasjonen Høyre har brukt om eierne av Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk eller andre eksempler de har benyttet i debatten om formuesskatten.

- Hovedsaken er at man tar inn 15 milliarder kroner gjennom formuesskatten. Halvparten av dette stammer fra næringslivet. Det er en skatt som belaster næringslivet, sier hun.

Les også: 852 betaler 22,7 prosent av formuesskatten

- Vi i Høyre besøker mange bedrifter om bekrefter utfordringene formuesskatten gir dem, legger hun til.

Vanlig uttak

Den type skattefrie utbetalinger som Gudbrandsdalens Uldvarefabrik sendt til sine eiere er vanlige næringslivet.

En av de som benytter den i stor grad er Kjell Inge Røkke som de senere år har tatt ut over to milliarder kroner fra sine virksomheter på denne måten. Det gjør at formueseskatt i det alt vesentlige er den eneste skatten Røkke betaler.

Formuesskatten rammer rike

En undersøkelse E24 foretok da skattelistene for 2011 ble offentliggjort i oktober viser at 65 prosent av all skatt de med over 100 millioner i ligningsformue betalte er formuesskatt.

For de 32 nordmennene som var oppført i listene med milliardformuer utgjorde formuesskatten knappe 81 prosent av all skatt.

Informasjon på nett

Det er ikke noe hemmelighold knyttet til Svarstad-tremenningenes skattefrie uttak. Opplysningene er offentlig tilgjengelig på Brønnøysundregistrenes hjemmeside og dokumentene kan bestilles mot et lite gebyr. Dokumentene kan sendes per e-post på noen timer.

Forutsetningen for at eierne kan foreta slike uttak er at det ikke svekker posisjonen til bedriftens långivere for mye. Med andre ord vil eiere av bedrifter som går godt selv kunne velge om de tar ut skattbart utbytte eller foretar skattefrie tilbakebetalinger av innskutt egenkapital.

Verdifull bedrift

For Svarstad utgjør eierskapet hoveddelen av hans ligningsmessige formue. Han sier den utgjør omlag 28 millioner kroner av hans totale skattbare formue på 30 millioner.

- Det er i all hovedsak maskiner, bygninger og varelager, sier Svarstad.

- Og så har jeg hus og hytte, sier han.

Tremenningene Svarstad er begge ansatt i Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk som henholdsvis teknisk direktør og salgs- og markedssjef. De mottar lønn som de betaler ordinær inntektsskatt av.

Les også

Ernas skattekritikk basert på utdaterte eksempel12.079 kroner fikk Bipper-Silje til å true med å flytteNHO mener 14 milliarder er viktigere enn 78 milliarderFrp og Høyre vil fjerne formuesskatt og arveavgiftUten formuesskatt får Røkke 99,5 prosent i skattelette

Publisert:
Gå til e24.no