– Russland vil få søppelstatus

Oljeprisfallet gjør at Russland - og andre land - tipper over kanten, tror Mohamed El-Erian.

VALUTA I KJELLEREN: Verdien av russiske rubel er halvert på få måneder. Men det er bare et av mange problemer Vladimir Putin og regjeringen må forholde seg til.

VALUTA I KJELLEREN: Verdien av russiske rubel er halvert på få måneder. Men det er bare et av mange problemer Vladimir Putin og regjeringen må forholde seg til.

Alexander Zemlianichenko
Publisert:

– 400 milliarder dollar høres mye ut, men det er ikke nok til å nå alle de målene som må nås, sier Mohamed El-Erian i et TV-intervju med Bloomberg.

Den tidligere sjefen i gigantfondet Pimco er i dag kommentator for Bloomberg, i tillegg til flere styreverv og leder av et økonomisk råd nedsatt av president Barack Obama. Han har tidligere også jobbet i Det internasjonale pengefondet.

El-Erian er ikke i tvil om at Russland i løpet av kort tid vil bli nedgradert av de store ratingbyråene. Standard & Poor (S&P) satte tirsdag Russland på observasjonslisten for gjeldsutstedere som kan få redusert sin kredittverdighet.

Les også

IMF frykter Russland vil utløse ny finanskrise

Dersom S&P eller andre ratingbyråer nedgraderer statusen på russiske statsobligasjoner vil de havne i kategorien «junk-bond» – eller søppelstatus på norsk. Det vil gjøre at rentekostnadene vil stige betydelig.

Følg oljeprisens og markedets utvikling i E24s aksjelive!

I fritt fall

El-Erian peker på at president Vladimir Putin, den russiske sentralbanken og andre myndigheter nå må veie så mange mål opp mot hverandre at oppgaven blir umulig.

Annonsørinnhold

– De skal ikke bare beholde sin kredittverdighet, de skal betjene løpende gjeld, hindre kapitalflukt, stabilisere valutaen og sikre import av kritiske varer, sier El-Erian og konkluderer:

– Russland vil få søppelstatus ganske enkelt fordi de ikke har nok valutareserver til å svare på alle disse utfordringene.

Les også

Kina vil hjelpe Putin med 160 milliarder

Kombinasjonen av et fall i oljeprisen på 40 prosent siden i sommer og vestlige sanksjoner, har ført Russland på vei inn i en økonomisk nedgangstid. Rubelen har de siste månedene vært i fritt fall, og hverdagen har blitt tøffere for russere flest.

5 MÅL SOM UMULIG KAN NÅS: Mohamed El-Erian mener russiske myndigheter må balansere fem økonomiske mål opp mot hverandre - og at de umulig kan nå alle.

Fred Prouser

– Et fundamentalt skifte

Men det kan bli enda verre, tror El-Erian. Han mener det er lite håp om at oljeprisen skal ta seg opp, ettersom Saudi-Arabia har gitt klart uttrykk for at landet ikke kommer til å kutte i sin produksjon – selv om prisen faller så lavt som til 20 dollar fatet.

– Dette er et fundamentalt skifte i oljemarkedet. Vi hører Saudi-Arabia si det samme om og om igjen – at vi er inne i et annet paradigme. Saudi-Arabia vil ikke kutte oljeproduksjonen. De vil forsvare sin markedsandel og ikke prisen, sier El-Erian.

– At oljeprisen faller er i det store og hele veldig bra for verden. Men det er ikke uten negative og stygge effekter. Det negative er at fallende oljepriser minsker interessen for å investere i ny og alternativ energi. Den stygge effekten er at noen land kan tippe over kanten. Russland er et eksempel, men jeg tenker også på Venezuela og Nigeria. Dette er land som har problemer med å omstille seg som følge av en rask nedgang i oljeprisen, sier El-Erian.

Les også:

Rike russere «rekord-rømmer» til StorbritanniaDette er Putins «worst case scenario»Russere selger rubel og kjøper bit(coin)

Annonsørinnhold