- EU iverksetter Russland-sanksjoner fredag

Fredag trappes EUs sanksjoner mot Russland opp.

FRONTER KONFLIKTEN: EUs ny utenrikssjef Federica Mogherini fronter den økonomiske krigen mot Russland.

John Thys
Publisert:,

Nyhetsbyrået Dow Jones siterer diplomatkilder som sier at EUs nye sanksjoner mot Russland vil bli iverksatt fredag.

Kildene sier til nyhetsbyrået at det er sanksjonene som EU kom frem til sist mandag som blir iverksatt.

Opplysningene er etterhvert bekreftet av flere andre internasjonale nyhetsmedier.

Sanksjonene ble vedtatt mandag, men EU-landene har fram til nå ikke greid å bli enige om når de skulle iverksettes.

Det er land med tette bånd til Russland, som Italia, Østerrike og Finland, som holdt igjen, mens Tyskland presset på for å iverksette sanksjonene.

I mellomtiden har både Ukraina og Russland uttrykt at de er fornøyd med hvordan våpenhvilen øst i landet fungerer. Lederen for Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) har dessuten uttalt at det vil være rimelig å vente med sanksjonene for å se om våpenhvilen kan føre til en reell politisk prosess.

LOVER MOTTILTAK: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Oljeselskaper rammes

EU-kommisjonen har valgt å innføre nye sanksjoner mot Russland til tross for at våpenhvilen mellom Ukraina og de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina ser ut til å holde.

Ifølge en diplomat blir flere russiske oljeselskaper, deriblant Rosneft, Transneft og Gazprom Neft, satt på sanksjonslisten som forhindrer dem i å skaffe kapital og ta opp lån i EU-området.

Sanksjonene omfatter imidlertid ikke gassektoren og det statlig eide selskapet Gazprom, verdens største produsent av gass og den største gassleverandøren til Europa.

Sanksjonene vil ramme selskap som har en omsetning på mer enn 27 milliarder dollar, hvorav minst halvparten kommer fra salg og transport av olje.

Varsler motsanksjoner

Russland har varslet at landet vil innføre motsanksjoner. Blant annet kan det bli aktuelt å stenge luftrommet for vestlige fly.

– Hvis det kommer nye sanksjoner mot energisektoren eller flere begrensninger for den russiske finanssektoren, ser vi oss nødt til å svare på en asymmetrisk måte, sa statsminister Dmitrij Medvedev i et intervju med den russiske avisen Vedomosti mandag.

EU-president Herman Van Rompuy sa søndag at sanksjonene kunne bli stanset dersom våpenhvilen, som både Ukraina, Russland og opprørerne sluttet seg til fredag, holder.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) uttalte tidligere mandag at våpenhvilen stort sett overholdes, men at den er svært skjør.

Flere runder

EU har i flere runder vedtatt sanksjoner mot Russland som følge av landets annektering av den ukrainske Krim-halvøya og anklager om russisk innblanding i Øst-Ukraina.

Tidligere har straffetiltakene i hovedsak rammet nøkkelsektorer som energi, våpen og finans, i tillegg til enkeltselskaper og personer involvert i konflikten i Ukraina.

Norge har sluttet seg til alle tidligere EU-sanksjoner mot Russland. Det er foreløpig ikke kjent om Norge vil slutte seg til de siste sanksjonene.

Les også:

Slik kan nye sanksjoner ramme Statoil- Fredriksens Rosneft-avtale vakte harme i EU og USAEU-landene uenige om Russland-sanksjonerEU-sanksjoner mot Russland formelt vedtattEU-sanksjoner innføres formelt mandag- EU vil forby russiske oljegiganter vestlige lånRussland vurderer å stenge luftrommet for EU-fly