Knuter på den greske tråden senker euroen

Eurofall etter meldinger om at Hellas vil stenge troikaen ute.

PROBLEMER: Den greske finansministeren Yanis Varoufakis (t.h.) ser på mens den nederlandske finansministeren og eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem snakker med en tekniker for å få høretelefonene med oversettelse til å virke.
Publisert: Publisert:

Bildet fra pressekonferansen etter fredagens samtaler mellom den greske finansministeren Yanis Vaoufakis og den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem, som er leder av Eurogruppen, forteller egentlig det meste.

Varoufakis ser på mens Dijsselbloem prøver å få en tekniker til å få høretelefonene med oversettertjenesten til å virke.

Om kommunikasjonen var like vanskelig underveis i samtalene, vites ikke.

Men det er lite i uttalelsene nyhetsbyrået Dow Joens siterer de to finansministrene på fra pressekonferansen etter møtet som tilsier at en ny gresk gjeldsavtale er like rundt hjørnet.

Ignorerer troikaen

Vaoufakis bekreftet til og med i en Reuters-melding tidligere på dagen at Hellas ikke har tenkt å samarbeide med den såkalte troikaen.

Reuters meldte nemlig tidligere fredag at Hellas vil nekte å ta imot inspektører fra IMF og EU for å forhandle om en forlengelse av den nåværende hjelpeavtalen som løper ut 28. februar.

I stedet, sa Vaoufakis under pressekonferansen, ønsker den nye greske regjeringen å overbevise partnerne om å inngå en helt ny avtale i samarbeidets ånd.

Opplysningene i Reuters-meldingen og den greske finansministerens uttalelser fikk eurokursen til å svekke seg fredag ettermiddag.

Eurofall

Til tross for relativt svake amerikanske veksttall falt prisen for en euro fra 1,1360 dollar i 12-tiden til 1,1284 i 17.30-tiden.

Dijsselbloem på sin side understreket at Hellas og Eurogruppen har felles interesser og at han oppfattet at den greske regjeringen arbeidet for å skaffe løsninger som passet begge sider.

Men samtidig advarte han den greske regjeringen mot å bryte de avtalene landet allerede har inngått som en del av hjelpepakken til det gjeldsrammede landet.

Den nederlandske finansministeren sa at de hadde diskutert hjelpeprogrammet som inkluderer lån på 240 milliarder euro, men understreket at han ikke vet hva som skjer nå hjelpeprogrammet går ut 28. februar.

Ønsker pragmatikk

Samtidig oppfordrer EU-president Martin Schulz den nye regjeringen i Hellas om å komme opp med pragmatiske løsninger og å finne kompromisser i stedet for å føre en ordkrig.

– I stedet for å se på hvem som sa hva, så bør vi sette oss ned å se på hvordan vi kan skape vekst og jobber i Hellas, hvordan vi kan bruke EU-kommisjonens investeringsprogram, hvordan vi kan slanke byråkratiet og hvordan vi kan sikre oss at de rikeste i Hellas betaler sin skatt, sier Schulz i et e-post-intervju med den greske avisen Kathimerini.

Les også

- Staten er korrumpert

Les også

Athen-børsen har falt 12,7 prosent siden valget

Les også

Hellas' nye regjering varsler stans i privatisering

Publisert:
Gå til e24.no