I romjulen må han hindre ny krise for Europa

Den greske statsministeren gamblet, og står i fare for å tape. Og skape ny krise i Europa.

JOBBER PÅ SPRENG: I løpet av julenhelgen må statsminister Antonis Samaras overbevise minst 25 medlemmer av den greske nasjonalforsamlingen om at hans kandiadat Stavros Dimas er den rette til å bekle presidentembetet i Hellas.
Publisert: Publisert:

– Regjeringen vil ikke få de 180 stemmene den trenger, og vi vil få et hastig nyvalg. Da vil det greske folk få sin røst hørt, sa Yannis Balafas i det greske opposisjonspartiet Syriza rett før parlamentarikerne i Athen tok det som blir en særdeles kort juleferie.

Allerede mandag må parlamentet samles igjen i et tredje og siste forsøk på stemme frem en ny president i Hellas. Dersom ikke minst 180 folkevalgte stemmer på regjeringspartiets kandidat, Stavros Dimas, må det skrives ut nyvalg innen 31 dager.

Det vil i så fall skje i slutten av januar, eller – siden valg normalt avholdes søndager – den første helgen i februar.

Gamblet

Statsminister Antonis Samaras bestemte seg i desember for å fremme Stavros Dimas som sin kandidat for presidentembetet. Det var ifølge politiske observatører et dristig valg fordi Dimas er medlem av Samaras eget parti Nytt Demokrati, noe som svekker muligheten til å få bred oppslutning om kandidaten.

Les også

Onsdag starter nytt gresk drama med en mulig tragedie som finale

Stavros er blant annet tidligere utenriksminister og EU-kommissær.

I de to foregående valgene har Dimas fått henholdsvis 160 og 168 stemmer. Nasjonalforsamlingen har 300 medlemmer. I de to første rundene er kravet for å godkjenne presidenten 200 stemmer, mens det i siste valgomgang er på 180 stemmer.

– Vi hadde fremgang, men altså ikke nok, konstaterte utdanningsminister Andreas Loverdos overfor Reuters.

Regjeringskoalisjonen mellom Nytt Demokrati – et konservativt høyreparti – og Pasok – et sosialdemokratisk parti – har støtte fra sine 154 parlamentsmedlemmer.

Nytt Demokrati og Pasok har historisk vært de to store partiene i Hellas.

Les også

Derfor frykter de ny gresk tragedie

Jobber på spreng

Ifølge Reuters jobber nå statsministeren og hans folk på spreng for å hanke inn de ekstra stemmene som trengs for å lose Dimas gjennom parlamentet. De vil får problemer.

Det venstreradikale Syriza har i høst gjort det svært godt på meningsmålingene og har seilt opp som landets største parti. Partileder Alexis Tsipras har gjort det klart at deres folk vil stemme mot Stavros.

Det samme har lederne for det mer moderate venstrepartiet Demokratisk Venstre og det høyrepartiet Uavhengig Hellas sagt.

Les også

Hellas lammet av generalstreik

Ledelsen til Syriza har krympet litt på de siste meningsmålingene, men partiet leder fortsatt målingene med 3,4 prosentpoeng. Det tidligere statsbærende partiet Pasok er nå under 10 prosent.

Ifølge meningsmålinger er det et mindretall av grekerne som faktisk ønsker nyvalg, skriver Reuters.

Konfrontasjon med EU

Dersom det blir nyvalg og en ny regjering springer ut fra Syriza, vil forholdet mellom Athen og Brussel straks settes på prøve.

Selv om Syriza har sagt at det vil holde Hellas innenfor eurosamarbeidet, er politikken helt annereledes enn det EU – og Det internasjonale pengefondet – ønsker for landet.

Les også

Hardt press mot Hellas – EU krever flere reformer

Kort sagt, Syriza ønsker å slakke opp den innstrammingspolitikken som har satt det greske samfunnet på hard prøve de siste årene.

Etter snart fem år med innstramminger, mye av det etter diktat fra EU, er resultatet fortsatt fallende levestandard. Arbeidsledigheten er over 25 prosent, lønningene synkende og folkehelsen har blitt dårligere (samtidig med at helsetilbudet er svekket).

– I de neste ukene kan Hellas bli viktigere for verdensøkonomien enn Russland og Ukraina i 2014. En mulig valgseier for Syriza kan tvinge EU til å velge mellom en fiskalunion – som innebærer å ettergi gjeld til Hellas – eller den første utmeldelsen av euro, sa sjeføkonom Charles Robertson i Renaissance Capital til Financial Times for noen dager siden.

Les også:

Uavklart hva som skjer med gresk låneprogramOmstridt budsjett vedtatt i Hellas

Publisert:
Gå til e24.no