EKS-PRESIDENTENS BORTGJEMTE FORMUE: Sveits fryser Mubaraks penger

Sveitsiske myndigheter sier de har frosset bankkonti som skal tilhøre Egypts avgåtte president.

MEKTIG OG RIK: I hans velmaktsdager var det få som kunne bestride Hosni Mubaraks posisjon i Egypt. Mannen tilegnet seg trolig en stor formue i løpet av sine nesten 30 år ved makten, uten at noen vet nøyaktig hvor mye.

DIMA KOROTAYEV
  • Magnus A. Koren
Publisert:,

Sveitsiske myndigheter har tatt arrest i midler som kan tilhøre Egypts avgåtte president Hosni Mubarak.

- Jeg kan bekrefte at Sveits med øyeblikkelig virkning har frosset midler tilhørende den tidligere egyptiske presidenten eller hans krets, sier talsmann Lars Knuchel ifølge Reuters.

- Myndighetene gjør dette for å unngå enhver risiko for underslag av midler som tilhører den egyptiske staten, sier en talsmann for det sveitsiske utenriksdepartementet ifølge CNN.

Den sveitsiske regjeringen uttaler imidlertid den foreløpig ikke har oversikt over hvilke eller hvor store verdier Mubarak-familien sitter på.

240 milliarder

Mubarak har vært president i nesten 30 år og har skaffet en solid formue til seg og sine. Familien skal være god for minst 40 milliarder dollar, eller 240 milliarder kroner, skriver NTB.

Noen mener til og med at det dreier seg om 70 milliarder dollar, 420 milliarder kroner. Da tilsvarer beløpet nesten et halvt norsk statsbudsjett.

LES OGSÅ: Mubarak kan være verdens rikeste

Pengene er ikke tjent på vanlig måte. Den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger skriver at Mubarak er blitt rik på korrupsjon og en spesiell «forretningsmodell» der presidenten og hans familie gjør krav på, og får, 50 prosent av overskuddet i store selskaper i Egypt.

Image-problem

Myndighetene i Sveits frøs nylig også midler som angivelig tilhørte Tunisias nylig avgåtte statsoverhode Zine al-Abidine Ben Ali, og den omstridte statssjefen i Elfenbenskysten Laurent Gbagbo.

Sveits har de senere årene anstrengt seg for å bedre landets omdømme. Landet har lenge måttet tåle å bli oppfattet som et skatteparadis og skjulested for svarte penger.

FØLG E24 PÅ FACEBOOK

LES OGSÅ: Markedene jubler over Mubaraks avgang

FORSIDEN

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. EGYPTS PRESIDENT GÅR AV: Vil jakte på Mubaraks stjålne milliarder

  2. Sveits fryser arabiske diktatorers kontoer

  3. Mubarak kan være verdens rikeste

  4. Annonsørinnhold

  5. Britene kan fryse Mubaraks milliarder

  6. USA fryser 170 Gaddafi-milliarder