Neste uke skal renten opp

Torsdag i neste uke vil Norges Bank heve styringsrenten fra 2,0 prosent til 2,25 prosent, slår norske makroøkonomer fast.

TAR GREP: Økonomer tror sentralbanksjef Øystein Olsen gjennomfører sin første renteendring til uken.

Øijord, Thomas Winje
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

Onsdag slapp Statistisk sentralbyrå to av nøkkeltallene som Norges Bank studerer mest inngående for å sette et best mulig styringsrentenivå.

Mens detaljhandelsstatistikken viste at norske husholdninger ennå holder igjen på forbruket, understreket Arbeidskraftsundersøkelsen at arbeidsledigheten synker raskere enn sentralbanken har spådd.

E24 har onsdag snakket med fire norske makroøkonomer. Når de skal gjøre opp status etter dagens nyheter og andre ferske økonomiske nøkkeltall og begivenheter, konkluderer de med at Norges Bank velger å sette opp styringsrenten torsdag i neste uke - fra 2,0 prosent til 2,25 prosent.

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DnB Nor Market

Makroøkonomene i Norges største bank har lenge vært av den oppfatning at den første rentehevingen kommer i mai.

- HEVING I MAI: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets

Seniorøkonom Kjersti Haugland mener rentehevingen som Den europeiske sentralbanken (ESB) gjennomførte for eurosonen i april er den viktigste enkeltbegivenheten for Norges Bank.

- Sentralbanksjef Trichet i ESB har i tillegg hatt en ganske aggressiv tone i etterkant, og har antydet at det vil komme flere rentehevinger i eurosonen.

Haugland trekker også frem den klare forbedringen i det norske arbeidsmarkedet. Ifølge SSB falt ledighetsnivået fra 3,6 prosent i fjerde kvartal av 2010 til 3,1 prosent i årets første kvartal.

- Arbeidsmarkedet utvikler seg sterkere enn det Norges Bank har anslått. At det går bra der understrekes av at lønnsoppgjørene ser ut til å havne på den sterke siden i forhold til forventningene, sier Haugland, som tror den lave forbruksveksten i landet i stor grad skyldes høye strømpriser.

- Strømprisene i vinter trakk nok inn mye kjøpekraft.

Inge Furre, sjeføkonom i Sparebanken Møre

Også Sparebanken Møres sjeføkonom Inge Furre nevner rentehevingen i ESB som et viktig argument for at renten bør opp nå.

- HEVING I MAI: Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre

- Det viktigste er likevel at renten har vært svært lav i Norge i ett år. Siden da har norsk økonomi tatt seg godt opp.

Furre mener Norges Bank bør begynne å bevege renten opp mot mer normale nivåer for å unngå at det utvikles ubalanser i økonomien.

- Publikum har vent seg til et lavt rentenivå. Det har blant annet ført til sterk vekst i boligprisene og dertilhørende høy kredittvekst.

Nettopp dette har Norges Bank advart mot flere ganger, og sentralbanken har flere ganger minnet nordmenn om at man må ta høyde for at renten skal opp.

- Men hvis man nå ikke følger opp ord med handling, risikerer man at det bygger seg opp enda høyere gjeld i befolkningen, sier Furre.

Han tror ikke dagens svake detaljhandelstall påvirker Norges Bank i stor grad.

- Enkelte svake nøkkeltall endrer lite i det store bildet, sier Furre.

Petter Eilif de Lange, sjeføkonom i Sparebank 1 MSN

Petter Eilif de Lange er mer i tvil om Norges Bank vil helle mot mai eller juni for den første rentehevingen.

- HEVING I MAI: Sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebanken 1 SMN

- Sentralbanken styrer jo i utgangspunktet etter et mål om 2,5 prosents prisvekst. Når kjerneinflasjonen for tiden ligger under 1,0 prosent, kan man vanskelig se for seg at en renteheving nå vil ta oss nærmere målet. Det sykliske presset i økonomien er lite, sier de Lange.

- Samtidig er kredittveksten i befolkningen vis-a-vis disponibel inntekt svært høy, og den utviklingen bør ikke fortsette.

Ifølge de Lange veier også den tydelige bedringen i arbeidsmarkedet og tendenser til at Norge begynner å importere handelspartnernes høyere inflasjon for at sentralbanken vil heve renten nå.

Han tviler seg derfor frem til at styringsrenten vil bli hevet fra 2,0 prosent til 2,25 prosent torsdag om en uke.

- Dette er gjetning, men jeg tror Norges Bank brenner etter å sette opp renten nå.

Kathrine G. Boye, makroøkonom i Nordea Markets

Boye og kollegene i Nordea Markets heller også mot at renten blir oppjustert i neste uke.

- HEVING I MAI: Makroøkonom Kathrine G. Boye i Nordea Markets

Hoen, Espen Sjølingstad

- Siden det forrige rentemøtet har det meste av økonomiske nøkkeltall vært nøytrale sammenliknet med Norges Banks forventninger.

- Det viktigste unntaket er arbeidsmarkedet, som har bedret seg raskere enn ventet

Boye tror at det - sammen med fallende påslag i pengemarkedsrenten - får Norges Bank til å helle mot en heving i mai.

- Kronekursen har vært sterkere enn det Norges Bank hadde ventet, men jeg tror arbeidsmarkedet og nedgangen i rentespreadene veier tyngre, sier Boye.

- Vil stå ved rentebanen

Norges Bank skal ikke legge frem en ny renteprognose i forbindelse med rentemøtet neste uke.

Den foreligger først etter rentemøtet 22. juni. De fire økonomene synes foreløpig ikke at de makroøkonomiske utsiktene har endret seg nok til at den gjeldende prognosen bør endres vesentlig.

Nordea Markets opererer med et litt mer aggressivt anslag enn sentralbanken, og regner med at den første rentehevingen i mai vil bli fulgt opp med en til allerede i august.

- Vi baserer det argumentet på at inflasjonen vil stige. Det har foreløpig ikke skjedd, men dersom prisveksten kommer tilbake og arbeidsmarkedet fortsetter å bedre seg, kan man se for seg en opprevidering av renteprognosen, sier Boye.

I henhold til den nåværende prognosen vil styringsrenten nå 3,5 prosent ved utgangen av 2012 og 4,5 prosent ved utgangen av 2013.

Mer om norsk økonomi:

Sterkeste bilsalg i Norge siden 1987Lavere boligpriser i aprilSaktere oppgang i industrien- Endelig har folk skjønt at renten skal oppPrisene øker tregere enn ventet

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Én av seks tror på rentekutt

  2. Økonomer om styringsrenten:- Holdes uendret

  3. Tror Norges Bank overrasker markedet

  4. Annonsørinnhold

  5. Renteoppgangen rykker nærmere

  6. Økonomer om Norges Bank: Renten heves på torsdag, men prognosen kuttes