TV 2: Strømmen blir dyrere for å droppe poseavgiften

Slik vil regjeringen betale for at den omstridte poseavgiften droppes.

AVGIFTSFRI LIKEVEL: Etter stor motstand og advarsler i høringsrunden valgte man å droppe den kontroversielle poseavgiften.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Flere kilder skal ha bekreftet overfor TV 2 at regjeringen kommer til å foreslå å skru opp elavgiften når revidert nasjonalbudsjett legges frem tirsdag. Ifølge NTB er det snakk om en økning på 0,5 øre per kilowattime.

På denne måten vil man dekke inn pengene statskassen går glipp av fordi man valgte å droppe den omstridte poseavgiften.

Totalt er det snakk om rundt 600 til 700 millioner som må dekkes inn via elavgiften, ifølge kanalen.

Les også

– Kommunene får en ekstra milliard i revidert

Ingen ville bli kalt «tante-pose»

Poseavgiften ble til under budsjettforhandlingene i fjor høst, da regjeringspartiene skulle bli enige med KrF og Venstre om budsjettet. Forslaget gikk opprinnelig ut på å avgiftsbelegge plast- og papirposer med 1,50 kroner. Det skulle gi én ekstra milliard i statskassen.

Avgiften fant veien inn i det endelige budsjettvedtaket fordi regjeringen og samarbeidspartiene måtte dekke inn en liten budsjettsprekk som dukket opp når de skulle bli enige om satsinger på andre felt.

Avgiften viste seg raskt å være både kontroversiell i handelsnæringen og upopulær i store deler av befolkningen. Frp og Venstre kranglet deretter høylytt i media om hvem som egentlig hadde foreslått den. Media spøkte med å spørre Venstre-leder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen om hvem av dem som egentlig var «tante-pose».

Både Venstre og Høyre har nemlig hatt en slik avgift i partiprogrammet sitt, noe Frp var raske til å påpeke. Venstre mente på sin side at avgiften kom fra Finansdepartementet, som en måte å balansere budsjettet på.

Handelsnæringen var tydelig i sin kritikk av avgiften, som mente avgiften var lite gjennomtenkt. Derfor ble den også droppet. Egentlig skulle avgiften innføres den 15. mars i år, men fem dager tidligere kom kontrabeskjeden fra Finansdepartementet. Departementet begrunnet beslutningen med at avgiften ville gi «avgiftstekniske utfordringer».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. EU: Poseforbruket må kuttes med 80 prosent

  2. Betalt innhold

    Statsbudsjettet 2019: Slik er spillet om «siste liten-avgiftene»

  3. Flypassasjeravgiften utsettes til juni

  4. Ny krangel om flypassasjeravgiften

  5. Omstridt flyavgift kan bli endret