Hellas vurderer gebyr på uttak i minibank

Hellas vurderer å innføre gebyr på minibankuttak for å oppmuntre til bruk av kredittkort, sier finansminister Yanis Varou

STENGT: En eldre mann selger papirlommetørklær foran en stengt bankfilial i Aten

Alkis Konstantinidis
  • NTB
Publisert:,

Hellas forsøker nå å komme kreditorene i møte slik at landet kan få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån.

Men heller ikke under en planlagt telefonkonferanse torsdag denne uken er det ventet at avtalen vil være ferdigforhandlet, opplyser tjenestemenn i eurosonen til Reuters.

I stedet kan det bli aktuelt å la Hellas vente til slutten av juni med å betale inn i alt fire innbetalinger til Det internasjonale pengefondet (IMF), hvorav det første forfaller 5. juni. Slik vil forhandlingene kunne fortsette uten at Hellas må erklære seg betalingsudyktig.

– Risikabelt

– Det er en mulighet for å slå sammen flere innbetalinger som Hellas må gjøre til IMF i løpet av juni, og så betale alt under ett, sier kilder i Brussel.

Samtidig innrømmer de at noe slikt vil være risikabelt hvis Hellas likevel ikke greier å forhandle fram en avtale.

– De vil få noen uker ekstra. Men hvis det ikke finnes noe perspektiv på hvordan de skal kunne betale inn hele beløpet, vil det være en risikabel ting for Hellas. Og konsekvensene vil være uforutsigbare. Folk vil kunne ta ut sparepengene sine, og hvem vet hva Hellas vil måtte gjøre da, sier en av tjenestemennene til Reuters.

Bunnskrapt

Hellas' innenriksminister Nikos Voutsis sa i helgen at statskassen er så bunnskrapt at landet ikke vil greie IMF-innbetalingen 5. juni.

Samtidig mener Varoufakis at bare kreditorene får fortgang i forhandlingene, så vil det løse seg.

– Det er på tide at institusjonene, spesielt IMF, får orden på tingene og blir enige med oss, sa Varoufakis til CNN tirsdag.

– Landet vårt har greid å leve på de midlene vi har, fordi det greske folk har ofret enormt mye. Vi vil betale inn pengene, for jeg tviler ikke på at vi kommer til å ha en avtale, sier han.

Tirsdag åpnet han dessuten for en liten bankreform: Å innføre gebyr på minibankuttak. Å skattlegge folks sparepenger er imidlertid helt uaktuelt, framholdt den frittalende finansministeren.

– Ingen plan B

EUs finanskommissær Pierre Moscovici mener imidlertid det er opp til grekerne å skape bevegelse i forhandlingene.

– Vi er klar over likviditetsproblemene i Hellas, og det er derfor det er så viktig at forhandlingene i Brussel går raskere. Vi ønsker den avtalen, vi ønsker den fort, og vi jobber hardt med den. Det finnes ingen plan B. Planen går ut på at et solid Hellas skal bli værende i eurosonen, sa Moscovici tirsdag.

Hellas er i forhandlinger med EU og IMF om å få utbetalt 7,2 milliarder euro, Kreditorene krever imidlertid flere reformer før pengene blir frigjort. (

Flere artikler

  1. – Hellas innfrir nytt avdrag

  2. Varoufakis i natt: – Et mirakel at Hellas klarte å betale IMF

  3. EUs økonomikommisær:
    Hellas-forhandlingene går inn for landing

  4. Annonsørinnhold

  5. Hellas' arbeidsminister om pensjonskrav: – Selvmord på et helt folk

  6. - Omstridt finansminister tok opp toppmøte i skjul