Hareide og Skei Grande danner front mot Frp

Med oljevern som viktigste kort går Kristelig Folkeparti og Venstre tre uker før valget sammen i et forsøk på danke ut Fremskrittspartiet fra regjeringsbordet.

VIL HELST IKKE SAMARBEIDE: Krf-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande forsøker å tydeliggjøre forskjellen mellom et borgerlig regjeringssamarbeid med og uten Frp.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere betegnet et regjeringssamarbeid som lite sannsynlig. I et intervju med Dagsavisen advarer de nå sterkt mot en blåblå regjering.

- Det er mye som tyder på at vi får et nytt flertall nå, og mange lurer på hva konsekvensene kan bli. Vi kan lett få et blåblått flertall. Det ønsker ikke vi. KrF og Venstre vil kjempe for å gi sentrum i norsk politikk reell innflytelse, sier Hareide.

Begge sier de sannsynligvis vil velge likt når det gjelder regjeringsdeltakelse etter valget. I tilfelle må Erna Solberg velge enten de to sammen eller Frp alene for å sikre flertall.

Høyre, KrF og Venstre utgjorde en mindretallsregjering fra 2001 til 2005.

LES OGSÅ: Velgerne vet ikke hvem som leder SV

Forutsatt en økning

Uttalelsene kommer imidlertid med noen forbehold.

- Hvis begge partiene gjør bedre valg enn det vi gjorde sist, slik det ligger an til nå, så tror jeg nesten helt sikkert at Venstre og KrF kommer til å velge likt når det gjelder regjeringsdeltakelse, sier Hareide.

- Mye tyder på at vi vil gjøre det samme valget, sier Skei Grande.

Helst ønsker de sammen å bli større enn Fremskrittspartiet. I stortingsvalget 2009 fikk KrF 5,5 prosents oppslutning og ti mandater. Venstre endte på 3,9 prosent og to mandater.

Snittet av den siste tidens meningsmålinger viser at KrF ligger an til 5,4 prosents oppslutning og 8-10 mandater, ifølge nettsiden Pollofpolls. Venstre har et snitt på 5,1 prosent, og har i de siste dagers målinger ligget an til mellom sju og ni mandater på Stortinget.

LES OGSÅ: Frp kåret til beste «singelparti»

15 felles mål

Hareide og Skei Grande har utarbeidet en liste på 15 punkter hvor de er helt enige, som nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, grønn skattepolitikk og mer human behandling av asylsøkere.

Nei til karakterer på barneskolen, opprettholdelse av pappapermen og økt jernbanesatsing er også blant punktene hvor Venstre og KrF finner sammen. Frp er uenige i 11 av de 15 punktene de har listet opp.

- Energipolitikken vil bli annerledes dersom KrF og Venstre blir med i en regjering, sier Venstre-lederen.

Hun forteller at grasrota i partiet er opptatt av å unngå en regjering med Frp.

- Det blir en helt annen politikk om Høyre skal samarbeide med ytterkanten i norsk politikk, mener hun.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Der er jeg flinkere enn Siv Jensen

  2. Venstre åpen for en tredje vei til makt

  3. KrF ønsker finansministerposten

  4. Ap-topp inviterer Venstreog KrF til samarbeid

  5. Tro og håp om budsjettfinale torsdag