- Fordelingseffekten er helt forferdelig

Høyres skatteløsning får det glatte lag av Arbeiderpartiet. De andre borgerlige partiene har også en høne å plukke med Høyres forslag.

- TILSVARER EN FJERNING: Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, mener Høyres skatteforslag i realiteten fjerner formueskatten og at det vil få store fordelingsmessige effekter. Her er hun avbildet ved en tidligere anledning.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

- Jeg er ikke akkurat imponert over dette med tanke på at Høyre har sittet syv år i opposisjon, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen til E24.

Hun er svært kritisk til Høyres løsning om å halvere satsen på formuesskatten og samtidig øke bunnfradraget til mellom 20 og 25 millioner.

Les om forslaget her: Dette er Høyres skatteløsning

- Progressiviteten i skattesystemet forsvinner helt, og fordelingseffekten av dette er helt forferdelig, sier Marthinsen.

Hun mener Høyres forslag i realiteten er en fjerning av hele formuesskatten.

- Et bunnfradrag på 20-25 millioner betyr at man som ektepar kan sitte på boligmasse til 200 millioner uten å betale formuesskatt. Det er ikke det jeg vil kalle småsparere, sier hun med henvisning til at Høyre nå mener småsparere slipper unna formuesskatten.

Selv om hun understreker at Arbeiderpartiet er grunnleggende uenige med Høyre i spørsmålet om formuesskatt synes hun Høyres prioriteringer av skatteletter er merkelig.

- Nå har de brukt så mye tid på å snakke om eksempler som ikke stemmer, og likevel velger de å gi så mye lette på denne skatten som går til de rikeste, sier Marthinsen.

Marthinsen viser til at 500.000 færre nå betaler formuesskatt etter at regjeringen i flere omganger har hevet bunnfradraget.

I Arbeiderpartiet pågår debatten fortsatt om balansegangen i formuesskatten, ifølge Marthinsen. Hun avviser ikke at partiet kan gå med på å øke bunnfradraget ytterligere.

- Det er ikke en fremmed tanke for oss å øke bunnfradraget. Men det vil måtte skje innenfor det skattenivået vi har satt, sier Marthinsen.

- Lite igjen til andre lettelser

Høyres skatteforslag får ingen stående applaus fra Frp.

Partiet vil også fjerne formuesskatten på sikt, men mener Høyres forslag om å halvere satsen på formuesskatten blir feil prioritering.

- Vi vil bruke pengene på å fjerne arveavgiften, samt lempe på en del avskrivningsregler for næringslivet og vi vil kutte på inntektskatten for vanlige folk, sier Ketil Solvik-Olsen, finanspolitisk talsmann i Frp til E24.

Han vil øke bunnfradraget til hele 30 millioner, men la satsen være på 1,1 prosent.

Ved å halvere satsen slik som Høyre ønsker vil de rikeste i landet fort få halvert skatteregningen fra formuesskatten.

Han synes Høyre har satt seg selv i en vanskelig posisjon når de nå er klare til å bruke 13 milliarder kroner på å redusere formuesskatten.

Frps Ketil Solvik-Olsen.

- Når Høyre sier at de maksimalt vil bruke 25 milliarder på skattelette i kommende periode, så er det relativt lite igjen til andre lettelser. Dette gjelder både skattelettelser til folk flest og til næringslivet, sier Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen sier at Frp ikke ønsker noen nullskatteytere, og er positiv til Høyres forslag om å nedsette et ekspertutvalg som kan se på muligheter for å fjerne formuesskatten på sikt uten at man får nullskatteytere.

- Jeg tror en borgerlig regjering vil finne en løsning på dette, så får velgerne bestemme hvilken tilnærming de foretrekker, sier han.

Les også: Denne skattenøtten må høyresiden knekke

Frp er positive til Høyres tanker om å rette ut skjevhetene i formuesskatten når det gjelder næringseiendom, men Solvik-Olsen sier at Frp også vil skjermingsfradraget til livs.

- Det er et skattehull som Jens Stoltenberg har innført som tidligere har tilsvart nesten hele inntekten fra formueskatten, sier Solvik-Olsen.

- Vår modell er bedre

Selv om Frp og Høyre nå kan enes om at man hvertfall kan fjerne deler av formuesskatten ved å høyne bunnfradraget, holder KrF fortsatt på sin løsning.

- KrF støtter den brede alliansen fra Bondelaget til NHO som vil fjerne formuesskatten på kapitalen som sikrer arbeidsplassene, såkalt arbeidende kapital, sier Hans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsmann.

Under pressekonferansen til Høyre tirsdag kalte Erna Solberg KrFs løsning «en byråkratisk omvei».

Finansdepartementet mener også at det å skille mellom hvilken kapital som arbeider og den som ikke arbeider vil bli svært vanskelig. De frykter det vil åpne for storstilt skatteplanlegging.

FORETREKKER SIN EGEN LØSNING: KrFs Hans Olav Syversen sier partiet foretrekker sin løsning med å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.

Det avviser KrFs finanspolitiske talsmann.

- For det meste vil det være ganske klart hva som er arbeidende kapital i bedriften. Man skal også huske på at Skattevesenet har mulighet til gjennomskjæring i skattesaker, sier Syversen og mener argumentene fra Høyre og departementet er overdramatisert.

Syversen er villig til å diskutere Høyre og Frps prinsipp om at formuesskatten bør reduseres ved å høyne bunnfradraget.

- Vi får se hva vi kan være med på. Regjeringen har jo selv vært med på å øke bunnfradraget, sier Syversen.

Når det gjelder regningen til Høyres forslag på rundt 13 milliarder, innrømmer Syversen at det vil kreve prioriteringer.

- Men i et statsbudsjett på over 1.000 milliarder er det jo alltid et slingringsmonn, avslutter Syversen.

Les også

Dette er Høyres skatteløsningDenne skattenøtten må høyresiden knekkeErnas skattekritikk basert på utdaterte eksempelFrp vil ha skattekutt på 100 milliarder kroner- Jeg kommer aldri til å fjerne formuesskattenUten formuesskatt får Røkke 99,5 prosent i skattelette

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik vil Høyre kveleformuesskatten

  2. Denne skattenøttenmå høyresiden knekke

  3. 32 milliardærer får minst 461 millioner i skattelette av Erna

  4. Kunne fjernet skatt for 260.000 nordmenn uten å svekke budsjettet

  5. Erna Solberg snur om nullskatteytere