Slik blir revidert statsbudsjett

Mindre trailerkø på Svinesund, vrakpantøkning og midelr til brannsikring av Oslotunnelen er blant lekkasjene fra revidert statsbudsjett.

FLERE LEKKASJER: Mer penger til NSB, Jernbaneverket og Barnevernet, i tillegg til flere biloppstillingsplasser ved Svinesund, er blant lekkasjene som er kommet i forkant av det reviderte statsbudsjettet som legges frem tirsdag.
  • NTB
Publisert:

Tirsdag klokken 11.00 presenterer finansminister Sigbjørn Johnsen revidert statsbudsjett.

Her er lekkasjene:

Regjeringen bruker 28 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier, og foreslår i revidert statsbudsjett å bruke 125 milliarder oljekroner i år.

Bruken av oljeinntektene utgjør 3,3 prosent av anslått kapital i Statens pensjonsfond utland, eller det såkalte oljefondet. Det er 0,7 milliarder kroner mindre enn det ble lagt opp til i budsjettet i fjor.

Statsbudsjettets utgifter anslås til å vokse med 3,4 prosent reelt i år, mens den nominelle veksten i statsbudsjettets utgifter er på 6,5 prosent.

Lavere fastlandsvekst

Videre spår regjeringen en lavere vekst for Fastlands-Norge.

I budsjettet for i år, som ble vedtatt før jul, la regjeringen opp til en vekst på 2,9 prosent i brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge.

Når budsjettet nå revideres, anslår regjeringen at veksten vil bli 2,6 prosent.

LES OGSÅ: Gir milliardlette til norske bedrifter

Regjeringen legger til grunn at arbeidsledigheten vil holde seg stabil på rundt 3,5 prosent ledighet, og at sysselsettingen vil øke med mellom 30.000 til 35. 000 personer hvert år i 2013 og 2014.

Les flere budsjettlekkasjer under:

20 millioner kroner skal gi mindre kø på Svinesund

Trailerkø fra tollstasjonen og helt ut på E6 på Svinesund skal bli et sjeldnere syn, håper regjeringen.

Toll- og avgiftsetaten får 20 millioner kroner ekstra for å utvide antall biloppstillingsplasser ved Svinesund grensekontrollstasjon. I tillegg skal et nytt bomsystem på området sørge for bedre orden på trafikken.

LES OGSÅ: Harryhandel verdt over 20 milliarder i året

Grensekontrollen skal også styrkes ved at det er satt av penger til å sette ut flere elektroniske kameraer på landeveis grenseoverganger.

– Dette vil bedre de trafikale og de sikkerhetsmessige utfordringene som køene ved Svinesund har ført til. På de mest trafikkerte tidspunktene har køen av vogntog som skal fortolle varer på Svinesund stått helt ut på E6. Nå vil grenseklareringen for næringslivet gå raskere, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Regjeringen øker vrakpanten - igjen

Dette er tredje året på rad at vrakpanten økes med 500 kroner. Vrakpanten blir nå 3.000 kroner per bil, noe som er en dobling siden 2011.

Det opplyses også at engangsavgiften for hybridbiler med oppladbart batteri går ned.

Det skjer gjennom vektfradraget som økes fra 10 til 15 prosent. Oppladbare hybridbiler har nemlig tyngre batteri enn de vanlige hybridbilene, men gir samtidig lavere CO2-utslipp.

VRAKPANTEN ØKES: Vrakpanten økes med 500 kroner til 3.000 kroner per bil.

Jernbaneverket får mer penger

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til Jernbaneverket med 329 millioner kroner. Dermed blir NSB og Jernbaneverket bønnhørt.

LES OGSÅ: Nye tog skaper trøbbel for jernbanen

Den nye potten i revidert statsbudsjett skal ifølge regjeringen brukes til brannsikring av Oslotunnelen og tiltak på Ofotbanen i Nordland.

Både NSB og Jernbaneverket har tidligere etterlyst flere midler til vedlikehold, ikke minst etter at Nasjonal Transportplan ble lagt fram i april.

Barnevernet blir styrket

Regjeringen vil øke bevilgningen til det statlige barnevernet i revidert statsbudsjett. Ekstrapotten er på 174 millioner kroner.

I fjor mottok om lag 52.000 barn og unge tiltak fra barnevernet.

LES OGSÅ: Familievold koster 6 milliarder i året

Mer penger til 22. juli-utgifter

Utgiftene etter terrorangrepet 22. juli er fortsatt betydelige. Regjeringen foreslår derfor en ekstrabevilgning på 416 millioner kroner.

Ekstrabevilgningene skal blant annet brukes til arbeidet med økt sikring av departementene og til husleieutgiftene som departementene betaler for erstatningslokalene som er tatt i bruk.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Mer av det samme -fordi det virker

  2. Dette er lekkasjene fra statsbudsjettet

  3. Regjeringen vil bruke mer oljepenger

  4. Statsbudsjettet på 1-2-3

  5. Statsbudsjettet på 1-2-3