Neste år kan politikerne bruke 200 milliarder oljekroner

Men det bør de ikke, mener sjeføkonom.

DET ER IKKE PENGER DE MANGLER: Det kan ikke være pengemangel som får Høyre-leder Erna Solberg og Fremskrittsparti-leder Siv Jensen til å surmule bak ryggen til statsminister Jens Stoltenberg.
Publisert: Publisert:

Fredag legger Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond - utland som det egentlig heter, frem sin rapport for 2. kvartal.

Utover en nærmere analyse av hvor godt arbeid fondets mer eller mindre godt betalte forvaltere har gjort, er rapporten på ett punkt allerede utdatert.

For mens rapport gjør opp status for fondet 31. juli, kan man på Norges Banks nettside følge utviklingen i størrelsen på fondet løpende minutt for minutt.

Torsdag ettermiddag hadde fondets størrelse kommet opp i svimlende 4.486 milliarder kroner.

Har økt 670 mrd.

Det innebærer en økning på 670 milliarder kroner siden nyttår.

Økningen kommer dels som som en følge av avkastning på fondets invesetringer og dels fordi staten jevnlig fører en andel av oljeinntektene våre over på fondet.

Dersom vi unngår oljepris- og børsfall kan fondet komme til å komme opp i 5.000 milliarder kroner innen nyttårsrakettene skytes opp og 2014 ringes inn.

Målsetningen i handlingsregelen for bruk av oljepenger er at politikerne over tid kan bruke en forventet avkastning av fondet som er anslått til fire prosent.

Det vil for 2014 tilsi en oljepengebruk på hele 200 milliarder kroner.

- Ikke praktisk fornuftig

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse advarer imidlertid politikerne mot å la seg friste til å bruke fire prosent eller 200 milliarder kroner av oljepengene våre.

- Fire prosent er hverken ansvarlig eller praktisk fornuftig, sier han til E24.

- Neste år bør vi legge oss noe lavere enn i år, noe som tross alt vil være ekspansivt. Det er fortsatt lavkonjunktur og krisen i utlandet påvirker Norge, sier Bjørnstad.

I revidert nasjonalbudsjett i mai anslo regjeringen oljepengebruken i inneværende år til knappe 125 milliarder kroner eller 3,3 prosent av fondets kapital.

Ettersom fondet vokser vil tilsvarende oljepengebruk i 2014 tilsi at politikerne bruker 165 milliarder oljekroner.

Bjørnstad mener politikerne over tid bør trappe ned bruken av oljepenger.

- Handlingsregelen er for tiden ikke en anvendelig regel. Vi har store innskudd i oljefondet i en periode hvor det ikke er et stort behov. Oljefondet er blitt så stort at bruken kommer til å komme ned på to-tallet og kanskje ned på ett-tallet, sier Bjørnstad som ikke er særlig glad i handlingsregelen.

- Handlingsregelen er en dårlig regel. Det er egentlig en fallitterklæring at man trenger en sånn regel i stedet for å bruke sunn fornuft, sier han.

Tviler på endring

Selv om statsminister Jens Stoltenberg forsøker å gjøre handlingsregelen og ansvarlig økonomisk politikk til et spørsmål i valgkampen, tror ikke Bjørnstad at oljepengebruken vil endre seg med ny regjering.

- Jeg tror ikke det blir noen forskjell i oljepengebruken mellom en rødgrønn eller borgerlig regjering. De rødgrønne vil bruke mer på kommunene, mens de borgerlige vil prioritere skattelettelser.

- Det er imidlertid først i statsbudsjettet for 2015, som legges frem høsten 2014, man vil se en eventuell ny politikk. En eventuell ny regjering i høst arver den gamle regjeringens budsjett og kan kun gjøre noen symbolske endringer.

Les også

Høyre: - Vi skal binde oss politikere litt til mastenHøyre vil vurdere å splitte opp oljefondetDette vil Høyre gjøre først om de vinner valgetIMF mener handlingsregelen er for optimistisk

Publisert: