Boligprisfallet i mars var udramatisk. Men corona-fasiten for boligprisene kommer senere.

Unsplash

Boligprisene var et gjesp, men krakket er ikke avlyst

Boligpristallene for mars var et gjesp. Men testen var ikke nå. Potensialet for boligkrakk er fremdeles til stede.

 • Sindre Heyerdahl
  Kommentator
Publisert:

Mens nye dramatiske tall fra NAV viser at over 400.000 nordmenn er registrert som helt eller delvis arbeidsledige, rant det fredag inn boligpristall. For en boligselger var de et velkomment gjesp. For mens landet og økonomien i tre uker har vært lukket og låst, lå ikke det sesongkorrigerte prisfallet i mars på mer enn 1,4 prosent.

Rett nok har vi nå fått det første boligprisfallet i mars måned på syv år. Men med en unik og brutal økonomikrise som bakteppe, er det åpenbart at fallet alt nå kunne vært kraftigere. Enn så lenge holder teorien om at utsatte bolighandler og voldsomme rentekutt demper nedturen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Kommer boligkrakket nå?

Barcode er proppet full av leiligheter de siste årene.

Thomas Andreassen

Mange bankkunder får akkurat i disse dager billigere lån i fanget – etter at bankene ble presset til å fremskynde kuttene. Et rentekutt på mellom 0,7 og 0,85 prosentpoeng monner i familiebudsjettet. Nordmenn har da også tidligere vist en fenomenal evne til å kjøpe bolig når rentene faller. Selv nå lokker nok utsiktene til billige lån frem budkampgenet hos mange – som offentlig ansatte med sikre jobbutsikter.

Og så var det de utsatte bolighandlene. Det er gjennomførte bolighandler som avgjør hva boligprisene blir. Fredagens tall viser at det i årets mars ble lagt ut 14 prosent færre boliger for salg, enn på samme tid i fjor. Selgere er åpenbart fristet til å utsette boligtransaksjoner så høy som usikkerheten er nå. Og de fleste tåler å vente lenger med flyttingen enn skilsmisseparet. Det demper det latente fallet.

Det er i det hele tatt lite alarmerende å lese ut av fredagens boligpristall fra Eiendom Norge. Eller gledelig om du vil, sett fra øynene til en fullfinansiert førstegangskjøper. Det er sågar indikasjoner på at påsken kan bli en høytid for visninger - selv om april trolig blir den første måneden som får merke full effekt av at myndighetene så godt som stengte ned landet 12. mars.

Les også

Sjeføkonom om ledighetstallene: – Sprenger alle nivåer

Og heller ikke de neste par boligmånedene trenger å bli spesielt voldsomme. Vi kan få et stabilt lavere nivå på omsetningen, mens prisene ikke faller dramatisk mye mer enn i mars. Enn så lenge har jo også de mange hundre tusen permitterte her i landet utsikter til relativt gode lønnskompensasjoner i form av dagpenger. Det får de ikke ut på boligjakt, men det fører heller ikke til at de må panikkselge eget hus.

Mange som nå er permitterte og formelt registrert som ledige, kommer forhåpentlig senere tilbake til jobben. Men både de og andre holder fastere rundt lommeboken når fremtidsutsiktene er så usikre som nå. En god del har også fått eller søkt utvidet avdragsfrihet. Samtidig har altså andre i trygge jobber i realiteten fått mer å rutte med, nå når rentekuttene slår inn i hverdagsøkonomien.

Les på E24+ (for abonnenter)

Fest setebeltene – april blir grusom for økonomien

Den store syretesten for boligmarkedet står derfor trolig ikke denne våren. Men ser vi mot sensommeren, høsten og neste år, er det all grunn til å nære dyp usikkerhet for hvordan boligmarkedet utvikler seg. For den virus-initierte krisen for norsk økonomi og næringsliv vil trolig gi varige virkninger.

Ethvert lån skal til slutt betales tilbake. Og ingen krisepakke i verden kan motvirke at økonomien vil ha store utfordringer med å komme seg opp i gammel marsjfart når viruset en dag er drevet på defensiven. Biter arbeidsledigheten og konkursraten seg etter hvert fast på et permanent høyere nivå, vil det også få stor betydning for folks kjøpekraft og boligappetitt.

Hvor ille det blir, avhenger i stor grad av hvordan coronaviruset sprer seg videre. Både innenfor og utenfor landets grenser. Og det avhenger av hvor lenge nedstengningen av Norge og omverdenen varer. Ingen vet fasiten i dag. Men det blir ikke mange frisører, gründere, hudpleiere, kjørelærere, flykapteiner eller oljearbeidere på visninger til høsten om ikke samfunnet åpner opp.

Les også

Equinor-sjefen forbereder seg på en oljepris under 20 dollar: - Det er en ekstrem situasjon

Les på E24+ (for abonnenter)

Hva skjer med utbyttemaskinen Equinor?

Les også

DNB-kunder får ulike rentekutt: – Føles som at banken lurer oss

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Kommentar
 3. Bolig
 4. Boligpriser
 5. Boligprisstatistikk
 6. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kommer boligkrakket nå?

 2. Antall boligvisninger tilbake på normalen

 3. Sjeføkonom om boligprisene: – Nordmenn er jaggu ikke lettskremte

 4. Annonsørinnhold

 5. Sjeføkonom: – Folk kan droppe visninger i frykt for coronasmitte

 6. – Ser ikke grunner til at boligmarkedet skal stoppe opp