EU-kommisjonen vil etablere en investeringsdomstol

EU-kommisjonen foreslår at det skal etableres en investeringsdomstol med klare regler for hva som kan behandles. Forslaget er ment å løse den betente striden om tvisteløsninger i frihandelsforhandlingene med USA.

EU: Kommisjonen vil ha en egen tvistedomstol for investorer

Francois Lenoir
  • NTB
Publisert:

Tvistedomstolen skal kunne behandle klager fra investorer, men det skal være klare begrensninger på hvilke saker som kan bringes inn. De skal være tydelig definert og avgrenset til å gjelde blant annet diskriminering og ekspropriering uten kompensasjon, ifølge EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Samtidig skal nasjonale regjeringers rett til å vedta lover garanteres i vedtektene til handels- og investeringsavtaler.

– Det finnes en dyp mistro til det gamle, tradisjonelle tvisteløsningssystemet. EU må ta ansvar for å reformere og modernisere det, konstaterer Malmström i en uttalelse onsdag.

Forslaget kommer etter at det nåværende tvisteløsningssystemet ISDS (investor-state dispute settelements) har fått kraftig kritikk, spesielt fra venstresiden. Kritikerne mener at modellen gir altfor stor makt til store selskaper, som kan komme til å saksøke regjeringer hvis ny nasjonal lovgiving rammer selskapenes investeringer.

Forslaget skal nå presenteres for EU-parlamentet og medlemslandene. Det er deretter tenkt å være en del av EUs krav i de pågående forhandlingene med USA om frihandelsavtalen TTIP.

Les også

Storbank tror på dramatisk nedtur i Kina

Les også

Oljefondssjefen: - Kan vi stole på Kina-tallene?

Les også

– Verdens dyreste aksjemarked

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Flertall vil bremse muligheten til å saksøke Norge

  2. Politiske slag i skyggen av asylfeiden

  3. USAs tollbeskjed til Røe Isaksen: Norge og EU likebehandles

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Erna Solberg åpner for å skrote omstridt vindkraftplan

  6. Tyskland fordømmer Trumps toll som proteksjonisme