– Finland har eksepsjonelt dårlige økonomiske utsikter

Mens mange av de andre EU-landene har vist tegn til vekst det siste året, fortsetter Finland å sakke akterut. Nå har Sveriges tidligere finansminister laget en rapport om hvordan «Nordens Hellas» kan reddes.

I TRØBBEL: Finland er blant EU-landene med svakest utvikling. Her ser vi hovedstaden Helsinki.

  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Helt siden 2007 har den økonomiske utviklingen i Finland vært svært svak, og landet er nå på et lavere nivå enn de var før finanskrisen i 2008, viser en ny rapport utarbeidet av Sveriges tidligere finansminister Anders Borg og økonom Juhana Vartiainen.

– Økonomien har knapt vokst siden finanskrisen i 2008. Den nasjonale gjelden har doblet seg fra rundt 50 milliarder euro til 100 milliarder euro, og gjeldsveksten er stigende, skriver Finlands statsminister Alexander Stubb i rapportens forord.

Les også

Sjeføkonom Jan Andreassen: – Negative renter kan tyde på euro-sammenbrudd

Han understreker at landets økonomiske situasjon er uholdbar, og håper løsningene Borg og Vartiainen har kommet frem til kan få den økonomiske situasjonen tilbake på rett kjøl.

– Sverige klarte seg bedre gjennom finanskrisen. Både sysselsettingen og verdiskapningen er høyere enn vår, kanskje vi har noe å lære av våre naboer.

– I 2015 går Finland til valgurnene med eksepsjonelt dårlige økonomiske utsikter, fortsetter Stubb.

Påvirket av global nedtur

De siste årene har den økonomiske tilstanden i eurosonen og EU vært svært dårlig, og finanskrisens ettervirkninger er fortsatt stor i flere land.

(saken fortsetter under bildet.)

BEKYMRET: Finlands statsminister Alexander Stubb mener både hans regjering og den neste vil få en tøff jobb med å få den finske økonomien tilbake til nivåene før finanskrisen.

Markku Ulander

Borg mener dette er en av årsakene til at Finland har kommet i den økonomiske uføret de er i nå, men landet må også ta noe av ansvaret på din egen kappe.

– Finlands problem er at landets konkurransekraft har forverret seg, men lønningene har ikke tilpasset seg dette, skriver den tidligere finansministeren i rapporten.

Han legger også til at landet sliter med en stadig aldrende befolkning, og stadig krympende befolkning i arbeidsfør alder.

I tillegg venter den finske sentralbanken at landets gjennomsnittlige økonomiske vekst ikke vil overstige én prosent per år frem til 2030.

Til sammenligning venter verdens raskest voksende økonomi, Kina, å vokse med syv prosent bare i løpet av 2015.

– Finland er kommet i den situasjonen at finanspolitiske virkemidler ikke vil hjelpe på situasjonen, heter det i rapporten.

Foreslår lønnsreform

Økende lønnskostnader har ført til at finske varer i stor grad har priset seg ut av markedene de opererer i, mener Borg og Vartiainen.

De forslår derfor en reform av dagens lønnsdannelse i et forsøk på å få Finlands industri tilbake til vekst, og landets økonomi tilbake til nivåene før finanskrisen.

(artikkelen fortsetter under saken.)

HAR SKREVET RAPPORT: Sveriges tidligere finansminister Anders Borg.

Pool

Samtidig må det også gjennomføres reformer som får en større del av befolkningen ut i arbeidslivet. Spesielt blant eldre og kvinner er potensialet stort, mener Borg.

– Uten økt arbeidskraft er dagens velferdsstandard ikke holdbar, heter det i rapporten ifølge den svenske nettavisen Veckans Affärer.

Borg og Vartiainen foreslår også en liberalisering av arbeidsinnvandring, så vel som en økning av pensjonsalderen i landet.

Lang vei tilbake

For en måned siden tippet avkastningen («yield») på statsobligasjoner i Finland – altså lån til den finske staten – i negativt territorium. Det vil si at investorene betaler for å låne bort penger til landet.

Dermed kan Finland risikere å få finansieringsproblemer i årene som kommer i likhet med kriserammede Hellas.

– Denne rapporten peker på noen av endringene vi er nødt til å gjøre for å sikre fremtidig økonomisk vekst, skriver statsminister Alexander Stubb.

Han legger til at å sikre finsk vekst må være en av hovedoppgavene til den neste regjeringen som skal velges i løpet av året.

Stubb og Borg er langt ifra alene om å innse hvor viktig det er for Finland å snu trenden de har hatt de siste årene.

– Dagens situasjonsbilde i Finland er bare trist, og fremtidsutsiktene er likeså, sa sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets til E24 i høst.

Les også

Nå har han startet milliardpressen

Han understreket imidlertid da at han tror finnene vil komme seg ut av krisen.

– Finland er vant til kriser. Imidlertid er nok denne krisen vekstmessig blant de tøffeste. Sist de opplevde en stor krise var ved Sovjetunionens fall, sa sjefstrateg Bruce til E24.

Generell bedring

Verdiskapningen i eurosonen, målt ved bruttonasjonalprodukt, steg 0,3 prosent i fjerde kvartal i fjor, men Hellas og Finland var blant landene som stadig trekker veksten ned.

Andre kriseland som Spania og Irland har imidlertid gått motsatt vei, og viser nå god vekst. Det samme gjelder eurosonens økonomiske lokomotiv Tyskland.

Den tyske økonomiske verdiskapningen økte med hele 0,7 prosent i fjerde kvartal. Det bringer årstakten i veksten opp i 1,4 prosent.

Torsdag leverer flere av eurolandene konsumtall for sist måned. Disse tallene vil kunne si noe om folket i eurolandene har tro på videre vekst, og dermed tørr å bruke mer penger.

Les også

Sjeføkonom: - Norge går motstrøms

Les også

Staten går ikke inn i EUs investeringsfond

Les også

- 1 av 5 oljebedrifter vil kutte flere ansatte

Flere artikler

  1. Stubb forlater Finlands regjering

  2. Gresk maraton får ekstra runde

  3. Centerpartiets Sipilä valgvinner i Finland

  4. Annonsørinnhold

  5. - Hellas må godkjenne alle reformer mandag

  6. – Ikke mulig med Hellas-avtale i dag