Nytt boligprisfall i Oslo i august

Boligprisene faller for fjerde måned på rad i hovedstaden, og det er første august-fallet i boligprisene siden målingen startet i 2003.

NYTT FALL: Boligprisene i Oslo falt i august.
Publisert:

Boligprisene i Oslo falt med 0,3 prosent i august, viser den ferske statistikken fra Eiendom Norge tirsdag.

Det er det første august-fallet for boliger i Oslo siden prismålingen startet i 2003.

Etter omslaget de siste månedene, der prisveksten har blitt avløst av fall i hovedstaden, var det knyttet spenning til utviklingen i det som vanligvis er en sterk måned for boligprisene.

– Dette er ikke noe krakk, vi kommer fremdeles til å ha et ålreit boligmarked i Norge fremover, men høsten kommer til å være preget av negativ vekst, spesielt i Oslo, sier analytiker i Nordea Joachim Bernhardsen til E24.

For hele landet ble det registrert en svak boligprisoppgang på 1,2 nominelt. Prisøkningen er uvanlig lav for det som pleier å være årets nest heteste boligmåned, og den underliggende prisutviklingen forblir negativ. Det sesongkorrigerte boligprisfallet var på 0,4 prosent.

– Dette er den fjerde måneden på rad med negativ utvikling i de sesongkorrigerte prisene, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Les på Dine Penger:

VIDERE NED: Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror boligprisene i Oslo skal videre ned utover høsten.

– Skal lenger ned

De tre foregående månedene har Oslo-boligene blitt billigere. Dermed har markedet kjølnet sammenlignet med fjoråret der prisene som kjent steg med over 20 prosent.

Men august er normalt en periode der boligprisene stiger. Slik har boligprisene utviklingen vært i hovedstaden de siste tre årene:

August 2016: +2,8 prosent

August 2015: +2,5 prosent

August 2014: +1,3 prosent

– Det er nok en svak utvikling for Oslo-markedet, spesielt da dette er en måned som nominelt pleier å stige, sier Bernhardsen og får støtte fra administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

– Det er åpenbart en svak måned igjen for Oslo.

Han viser til at det er færre kjøpere av sekundærboliger i markedet, samtidig som kredittinnstramminger legger en demper på førstegangskjøpere.

En stor andel oppføring av nye boliger i Oslo er også en medvirkende faktor på det fortsatte prisfallet i hovedstaden sier analytikerne.

– Oslo-markedet er ikke ferdig med priskorreksjonen enda, og skal trolig falle 5–10 prosent fra dagens nivå, skriver Bernhardsen i Nordea.

Trekker ned hele landet

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken sier Oslo må ta skylden for det helhetlige sesongjusterte fallet på landsbasis.

OSLO ØDELEGGER: Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets sier Oslo drar ned veksten på landsbasis.

– For Oslo sin del har prisnivået falt nesten åtte prosent siden toppen i mars. Det har vært en mye kraftigere korreksjon i Oslo enn i landet som helhet. Og Oslo står for en ganske stor andel av det samlede antallet transaksjoner i landet, omtrent en femtedel, så det veier tungt i statistikken, sier han.

– Oppgangen i vi så i fjor var mye drevet av etterspørselen, etter en periode med stadig lavere renter og et omslag i norsk økonomi der husholdningene ble mer positive, ledigheten falt og sysselsettingen kom opp. I år har vi ikke de samme drivkreftene i samme grad. Rentene skal ikke videre ned, og det har kommet innstramminger i boliglånsforskriftene som slår spesielt hardt i Oslo, sier seniorøkonomen.

Prisveksten siste tolv måneder har nå kommet ned til 3,2 prosent. Senest ved starten av året var denne veksten på 24 prosent, og Dreyer tror veksten «kommer til å bryte ganske raskt ned gjennom nullgrensen».

Les på Dine Penger:

Publisert:

Her kan du lese mer om