Uenighet om egen innreisekontroll til USA i Norge

SAS vil ikke ha grensekontroll på Gardermoen for sine reisende som skal til USA. De mener ordningen Norge forhandler om blir dyr og forsinkende.

ØNSKER IKKE GRENSEKONTROLL: SAS vil ikke benytte en mulig ordning med preclearance for USA-reiser på Gardermoen.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
Publisert:

Avinors prosjekt med såkalt preclearance innebærer at den amerikanske grensa nærmest flyttes til Oslo Lufthavn Gardermoen med pass-, grense- og tollkontroll der, ifølge Aftenposten.

– Det at dokument- og tollkontrollen skal foregå i Norge og før avreise, vil nødvendigvis bety at reisende til USA må møte opp på flyplassen enda tidligere enn i dag. Preclearance betyr ikke at noen slipper kontroll når de skal reise til Amerika, sier direktør for infrastruktur og samfunnskontakt i SAS, Ove Myrold.

SAS har regnet ut mulige merkostnader på opptil 120 millioner kroner på grunn av forventet økte forsinkelser og økte utgifter til bakkeservice.

I tillegg vil de som reiser til USA via Oslo måtte legge inn ekstra tid for å rekke kontrollen før avreise videre. Selskapet vil ikke benytte ordningen hvis den kommer på plass.

I motsetning til SAS mener Norwegian ordningen vil være en stor fordel for passasjerene og øke verdiskapningen i luftfarten, og de vil benytte den.

Samferdselsdepartementet har den formelle kontakten med USA om preclearance, som uansett ikke vil komme på plass før om flere år.

Les også

Møreforskning:
Terra-flyplass vil gi 1,2 milliarder i gevinst

Les også

Norwegian får støtte fra Trumps pressesjef

Les også

Norwegian har ventet i tre år på USA-svar:  – Om Trumps signaler følges opp, er det ikke positivt for dem