Her samles verdenseliten

Erna Solberg skal debattere Bill Gates, mens norske næringslivsledere skal mingle med verdenseliten. På onsdag starter World Economic Forum i Davos.

Publisert: Publisert:

Onsdag samles rundt 2.500 av verdens ledende politikere, næringslivstopper og organisasjonsledere i kongress-senteret i den sveitsiske alpebyen Davos.

I drøye 1.500 meter over havet skal de mingle og diskutere klodens fremtid på det årlige arrangementet til World Economic Forum (WEF).

Årets tema har fått tittelen «The Reshaping of the World: The Consequences for Society, Politics and Business».

WEFs grunnlegger og leder Klaus Schwab tror årets arrangement vil skille seg fra tidligere år fordi han mener at det verden ikke står overfor noen umiddelbar krise, men heller trues av flere uromomenter.

- Nå som verdens ledere samles i Davos, bør fraværet av en umiddelbar krise gi rom for å tenke langsiktig, skriver Schwab i et blogginnlegg på WEFs hjemmesider.

Yahoo, Hassan Rouhani og Abenomics

Yahoo-sjef Marissa Mayer er en av medarrangørene i år. Hun håper nok å få oppmerksomheten bort fra oppstyret rundt sparkingen av hennes nestkommanderende, Henrique de Castro. Google-sjef Eric Schmidt, samt Facebooks operative sjef Sheryl Sandberg vil også tilføre konferansen et høyteknologisk tilsnitt.

Av politiske profiler kommer blant andre Irans president Hassan Rouhani. Forholdene ligger likevel ikke til rette for et historisk toppnivå-møte mellom USA og Iran, da president Barack Obama ikke planlegger å komme.

Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi er selvskrevet på gjestelista. Japans statsminister Shinzo Abe kommer også til forumet. Statsministeren er mannen bak Japans økonomiske reformer, populært kalt Abenomics, og Japans utvikling er blant temaene som blir tatt opp på forumets andre dag.

Erna Solberg og Bill Gates møtes til debatt

Norges statsminister Erna Solberg skal diskutere fremtidens klima med blant annet Bill Gates, mens Espen Barth Eide, som i november ble direktør i WEF, skal moderere en debatt kalt «Diplomati og krig i den digitale tidsalder».

Både finansminister Siv Jensen og statsråd ved statsministerens kontor Vidar Helgesen har sagt de skal til Davos, samtidig som Kronprins Håkon og Kronprinsesse Mette Marit representerer det offisielle Norge.

DNB-sjef Rune Bjerke, Ole Robert Reitan i Reitan-gruppen og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas er også blant dem som står oppført på gjestelisten. Dagen før arrangementet starter samles representantene fra Norge for å spise middag sammen.

Møtte Medvedev

MØTER ERNA SOLBERG: Bill Gates

Fra Orkla kommer både styreleder Stein Erik Hagen og Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon og corporate affairs.

- Forumet er en smeltedigel for næringslivsledere, politikere og representanter for frivillige organisasjoner. For oss er det et spørsmål om å rekke over det vi vil. Jeg velger det jeg er mest opptatt av, som ernæring og helse, handelspolitikk, matsikkerhet og sosiale medier, sier Mageli til E24.

Stein Erik Hagen har deltatt på arrangementet i en årrekke, og Mageli har også gode minner fra tidligere år.

- I fjor fikk jeg muligheten til å møte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev på tomannshånd. Jeg overrakte et brev fra Orkla der vi tydeliggjorde våre posisjoner og utfordringer. Det var en lærerik og nyttig opplevelse, han var lyttende og interessert, sier Mageli.

Advarer mot inntektsforskjeller

I en rapport World Economic Forum (WEF) har gitt ut i forkant av toppmøtet rangeres gapet mellom fattige og rike som den mest sannsynlige trusselen mot verden de kommende ti årene. Den potensielt mest skadelige trusselen mener WEF er nye finanskriser.

Organisasjonen advarer også om yngre generasjoner som de mener vokser opp uten jobb eller kompetanse tilpasset verden de skal ut i.

- Vantrivsel kan føre til oppløsning av samfunn, især dersom unge mennesker føler at de ikke har noen fremtid, sier Jennifer Blanke, WEFs sjefsøkonom, til Reuters.

Les også:

Ukule Facebook fortsatt konge på nettetNå kommer Siv Jensens milliardkommisjonDavos-møtet får nye spillere

Publisert:

Her kan du lese mer om