Analytiker tror bankene benytter muligheten til rentehopp

Rentene skal opp, men eksperter er splittet i synet om hvor raskt bankene vil jekke opp boliglånskundenes kostnader.

RENTEOPPGANG: Boliglånsrentene er ventet å stige. Her fra Bjørvika i Oslo.
Publisert: Publisert:

Når Øystein Olsen serverer Norges Banks beslutning torsdag morgen er det etter alle solemerker en renteheving sentralbanksjefen skal snakke om.

Det har lenge vært varslet at styringsrenten skal settes opp.

Og det planlagte tidspunktet for den første renteøkningen siden våren 2011, fra rekordlave 0,5 til 0,75 prosent, er ved møtet i september.

Norges Bank har også skissert at skal renten skrus opp flere hakk de neste årene, noe som betyr at blant annet boliglånet vil koste mer.

I planene fra juni stiger styringsrenten videre til litt over to prosent ved utgangen av 2021, noe sentralbanken tror vil gi en boliglånsrente på rundt fire prosent.

Les mer: Dette vil ramme privatøkonomien din i høst

– God anledning

Spørsmålet er om bankene vil skru opp kundene lånekostnader umiddelbart.

Les også: (+) Snart kommer rentedommen: Kan denne grafen redde boliglånet ditt fra rentehopp?

Les også

Nær én av fem tror ikke renten skal opp

Det er ikke sikkert, mener rentestrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken, mens analytiker Johan Ström i meglerhuset Carnegie tror bankene vil benytte seg av anledningen som nå byr seg.

– Jeg tror bankene kommer til å heve rentene. Hovedgrunnen er at det er en god anledning. Jeg tror både markedet og husholdningene forventer det, sier Ström, som følger banksektoren, deriblant storbanken DNB.

– Hvis man ikke bruker denne hendelsen til å endre boliglånsrenten, så får man ikke det tilbake, sier han til E24.

Knudsen peker på pengemarkedsrenten Nibor og det såkalte påslaget på denne, som kort fortalt er hva bankene selv må betale for pengene de låner videre til deg og meg.

Valutaanalytiker Nils-Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets

– I opptakten til det som ser ut til å bli en renteheving på torsdag har pengemarkedspremien vært dalende. Det vil si, alt annet like så er det billigere for banker å låne penger til tross for at forventningen til styringsrenten har gått opp i tråd med Norges Banks varsel, sier Handelsbanken-strategen.

– I lys av utviklingen i pengemarkedspremien så er det ikke gitt at bankene umiddelbart setter opp utlånsrentene sine, sier Knudsen.

Tror få vil være først

Han støttes av seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank. Renten skal opp, men to faktorer kan bidra til at bankene holder litt tilbake, mener Martinsen.

– Nibor-påslaget har kommet kraftig ned. For et par år siden, da det var veldig høyt, økte en del banker renten på grunn av at de fikk lavere marginer. Nå er påslaget lavere.

Det andre viktige punktet er konkurransesituasjonen, mener Martinsen.

Les også

Derfor biter ikke rentehevingene

– Den første banken som hever rentene kommer til å få ganske mye negative skriverier. De kan ikke gå i fellesskap, noen må være «first mover». Det er det få som ønsker å være. Men hvis noen begynner å heve rentene tror jeg de andre er raske til å følge opp.

Tror marginer er viktigst

Ström tror bankene først og fremst er opptatt av å beskytte marginene. Han peker også på at dagens gjeldsvekst hos husholdningene på rundt seks prosent ikke er bærekraftig når man ikke har lønnsvekst på samme nivå.

– Hvis du har et scenario der man øker boliglånsrenten, men taper litt volum, gjør ikke det noe. Man kan heller fokusere på marginer, sier analytikeren.

Les også

Eksperter: Kronesjokk kan gi to rentehopp i år

Les også

Dette er verdens mest risikable boligmarkeder

Les også

– Hvis det smeller, har vi ingenting igjen

Publisert:

Her kan du lese mer om