Fare for storstreik søndag morgen

Ved midnatt går fristen for meklingen mellom NHO og LO og YS-forbundene ut. Fører meklingen ikke fram, kan den første storstreiken på 18 år være et faktum.

FORHANDLINGER: Den første storstreiken på 18 år kan være et faktum om ikke meklingen fører frem. Her med NHO-leder Kristin Skogen Lund og LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

Hele 35.000 medlemmer i LO og YS tas nemlig ut i streik fra søndag morgen klokken 06.00 hvis partene ikke blir enige. Særlig streikeuttaket i transportnæringen vil slå kraftig ut allerede fra første dag. Og ytterligere 200.000 medlemmer kan havne i streik hvis streikeuttaket blir utvidet.

Kollektivtransporten vil bli rammet hardt av en streik. De fleste busslinjene blir innstilt i sin helhet blant annet i Oslo, og fergetrafikken rundt store byer som Oslo, Drammen, Sandnes og Stavanger blir også berørt. Hos noen samband blir det full stopp, mens andre samband vil få et redusert tilbud.

Les også

Varsler at 35.000 tas ut i streik

Også innen industri, bergverk, El- og IT, heisfaget, bakerier, bryggerier, meierier, veterinærer, butikk- og kontorpersonale, frisørbransjen og sjokolade- og snacksbransjen vil bli berørt.

Hvor mange som tas ut i streik er også avhengig av hvilke deler av forhandlingene som partene eventuelt ikke blir enige om.

For eksempel har LO varslet at de vil ta ut nærmere 29.000 medlemmer i streik, hvorav 7.868 er omfattet av Industrioverenskomsten.

Det betyr at dersom det blir streik på kravene knyttet til reise, kost og losji, er det kun de sistnevnte som vil bli tatt ut i streik. Blir det derimot streik på AFP, lønn eller tjenestepensjon, vil alle 29.000 bli tatt ut. Lista over LO-bedrifter som tas ut i streik, er 49 sider lang.

Sakene det strides om i oppgjøret er AFP, tjenestepensjon, lønn og krav knyttet til reise, kost og losji for arbeidere som blir sendt på oppdrag. Mye tyder på at partene er på bølgelengde når det gjelder lønnskravene, men AFP og tjenestepensjon er et område hvor de står langt fra hverandre.

Bakgrunn:


Mot brudd i forhandlingene mellom NHO og LO
Streikefaren anses som stor
Varsler at 35.000 tas ut i streik
LO-lederen klar for pensjonskamp i «tidenes tøffeste oppgjør»
Fellesforbundet: Streikevilje for å stanse billig innleie

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lønn
 2. NHO
 3. Landsorganisasjonen (LO)
 4. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Forhandler mange timer på overtid

 2. Varsler at 35.000 tas ut i streik

 3. Streikefaren anses som stor

 4. Annonsørinnhold

 5. Mot brudd i forhandlingene mellom NHO og LO

 6. Mot innspurt i meklingen for over 13.000 elektrikere