Valutastrateg: Dette blir rentemøtets x-faktor

Det er ikke hva Norges Bank sier om renten fremover eller utviklingen i norsk økonomi som trolig blir det mest spennende på torsdagens rentebeslutning. Det er hvordan sentralbanken håndterer nyheten som kom for to uker siden, mener ekspert. 

MØTER PRESSEN: Torsdag klokken 10.30 holder sentralbanksjef Øystein Olsen sin pressekonferanse i etterkant av rentebeslutningen.
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

– Det er en x-faktor, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i forkant av denne ukens viktigste makrobegivenhet, rentebeslutningen fra Norges Bank.

Han viser til den uventede beskjeden som kom for drøyt to uker siden om at inflasjonsmålet senkes fra 2,5 til to prosent.

Nyheten medførte at kronen styrket seg betydelig.

Det gjorde den fordi endringen kort fortalt betyr at prisveksten, som i en lengre periode har vært godt under inflasjonsmålet, ikke trenger å stige like mye for å nå målet til Norges Bank. Lav inflasjon betyr nemlig isolert sett en lavere rente, mens høy inflasjon betyr høyere rente.

Vi dekker rentebeslutningen fra Norges Bank klokken 10 og den påfølgende pressekonferansen en halvtime senere. Få siste nytt og reaksjoner først på E24.

Les også

Kraftig kronehopp etter inflasjonsgrep

X-faktoren

Imidlertid sa sentralbanksjef Øystein Olsen i en uttalelse at endringen ikke vil føre til «vesentlige endringer i utøvelsen av pengepolitikken».

Likevel er det her Østnor finner sin «x-faktor»:

– Det interessante er hvordan Norges Bank vil omtale og håndtere det nye inflasjonsmålet. Om de klarer å moderere konsekvensene av et nytt inflasjonsmål. Dette er en kommunikasjonsmessig utfordring. Det er opp til Olsen hvorvidt han klarer å dra en Draghi (Mario Draghi, eurosonens sentralbanksjef – se faktaboks, journ.anm.).

– Nå må all informasjon fremover tolkes i et litt annet lys – at inflasjonen er vesentlig nærmere målet enn den var for bare to uker siden. De sier at de ikke vurderer ting vesentlig annerledes nå, men all informasjon skal veies på en litt annen vekt, sier han.

Kursen endres

Norges Bank har de siste årene kuttet styringsrenten til rekordlave 0,5 prosent – for å motvirke effektene av den kraftige oljebremsen på norsk økonomi.

Nå har oljebremsen sluppet taket. Norsk økonomi tar seg opp på bred basis på samme tid som utviklingen blant Norges handelspartnere har tatt seg betydelig opp.

Det er en bred forventning hos analytikerstanden at Norges Bank torsdag vil annonsere at sin tidligere forventning om en desember-heving nå flyttes frem til september. Det vil i så fall ikke gi seg utslag i dramatiske kronerykk, mener Østnor.

– Vi har fått med oss en del øre ned i kroner mot euro nå. For to uker siden så vi også en betydelig reprising i rentene, og en september-heving er nå om lag 100 prosent priset inn, sier han, og legger til:

– Markedet forventer en «haukete» beskjed, det er helt klart.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.
Les også

Sjeføkonom spår raskere renteløft fra Norges Bank

Les også

Senker inflasjonsmålet til Norges Bank

Les også

Kraftig kronehopp etter inflasjonsgrep

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank
  2. Valuta
  3. Norges Bank

Flere artikler

  1. – Her kan det skje store ting

  2. Sentralbanker må ta hensyn til Trumps tolltrusler: – Vil vurdere ting annerledes

  3. Kronefall etter rentebeskjed

  4. ESBs ferskeste medlem tror Draghis grep kan være en tabbe

  5. Tror Draghi kan komme til å skuffe markedet