E24s renteråd: Dette må du gjøre, Olsen

Flertallet av ekspertene i rådet mener sentralbanksjef Øystein Olsen bør varsle at renten snart skal opp, men møter motstand fra sjeføkonom Jan L. Andreassen.

RENTEBESLUTNING: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør Norges Banks beslutning torsdag klokken 10.
Publisert: Publisert:

Når sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør rentebeslutningen på torsdag har styringsrenten ligget på rekordlave 0,5 prosent i omtrent to år, eller nærmere bestemt 728 dager.

Der blir den også værende ved denne korsveien, tipper et samstemt analytikerkorps. Heller ikke Norges Bank har gitt noen signaler om at renten skal opp nå.

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere.

Tidspunktet for den første hevingen har imidlertid rykket nærmere. Under årstalen sa Olsen at renten kan bli satt opp i år. Det er et godt tegn, sa han.

I sin prognose har Norges Bank hatt desember som en måned der rentehevingen kan komme, men fra analytikerhold har flere pekt på at denne rentebanen nå kan bli justert opp slik at sjansene for et raskere renteløft øker.

I E24s renteråd er ekspertene i samstemte i synet om at sentralbanken lar renten ligge i ro denne gangen, før hevingen kommer i løpet av året.

Mer uenighet er det om hva som er riktig å gjøre.

Les også

SSB ser tre grunner til raskere renteløft

Uenige om Olsens neste rentegrep

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand har lenge ment at Norges Bank bør heve renten tidligere enn indikert.

Han viser til videre bedring i vekstutsiktene for Norge, kraftigere fall i arbeidsledigheten enn forventet og et internasjonalt bakteppe med stigende renter, samtidig som utviklingen i boligmarkedet heller ikke ser ut til å spre seg til andre sektorer eller påvirke husholdningenes atferd.

– Kredittveksten er fortsatt høy, med signaler om at boligmarkedet kan stabilisere seg. Nå som forutsetningene er til stede både hjemme og ute med god økonomisk vekst, er rentenormalisering både naturlig og riktig, mener Chen.

saken fortsetter under

TIPPER RENTEN: E24s Renteråd. Fra venstre: Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets, sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank og Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen.

Han møter motstand fra Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen.

– Norges Bank bør holde renten uendret, uten å varsle en snarlig renteheving, mener han.

– Norske nøkkeltall er blandede så langt i året. Næringslivsinvesteringer er sterke, ledet an av nye oppjusterte anslag for olje, industri og strømforsyning. Men rentefølsomme indikatorer har vært svake, fortsetter Andreassen.

Sjeføkonomen viser til at det norske varekonsumet falt med 3,4 prosent i januar.

– Varekonsumet hadde det største månedlige fall så langt dette årtusen i januar, og nyboligsalget, særlig for de rentefølsomme leilighetene, var kraftig ned i årets første måneder.

Faren er at kronekursen styrker seg, ifølge Andreassen.

– Setter vi i gang en særnorsk renteoppgang i år, må vi regne med at kronekursen stiger og utenrikshandelen lider.

Les også

Tror tiden med ultralave renter går mot slutten: Ser 31 rentehevinger

– Bør signalisere tidligere heving

Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets mener Norges Bank bør holde renten uendret på dette møtet. I likhet med flertallet sier hun tidspunktet for når det er riktig å heve renten nærmer seg.

Årsaken er tredelt:

Ifølge Fjære øker kapasitetsutnyttelsen raskt i norsk økonomi, mens boligmarkedet er i ferd med å stabilisere seg og inflasjonen har nådd bunnen.

– Men det er fortsatt litt for tidlig å heve renten nå, både fordi de viktigste handelspartnerne våre fortsatt er et lite stykke fra å heve renten og fordi kapasitetsutnyttelsen fortsatt er lavere enn normalt.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

Også sjefstrateg Erica Blomgren i SEB peker på at solid økonomisk vekst og utsiktene i arbeidsmarkedet har vært nok til at Norges Bank har rykket frem tidspunktet for den første rentehevingen.

– Siden disse faktorene har bedret seg ytterligere siden den pengepolitiske rapporten i desember bør banken være konsistent og signalisere en noe tidligere renteheving, mener hun.

Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank mener «norsk økonomi kunne klart en renteheving helt utmerket allerede nå».

– Veksten er sterk og arbeidsledigheten faller raskt. Inflasjonen er ikke langt under målet. Da skal man ikke ha rekordlav rente. At boligmarkedet ser ut til å stabilisere seg tar bort en viktig risiko både for byggeaktiviteten og muligheten for svakere konsum.

– Det viktigste nå er å gi et klart signal om at renteøkningen er nært forestående. Jeg ville lagt en rentebane der renteøkning i september er fullt ut priset inn. Da vil alle se at juni også er en mulighet dersom tallene utover våren blir spreke, mener Børsum.

Les også

Selger leiligheter med konsert, lysshow og matservering

Les også

Sterk prisoppgang i Oslo

Les også

Dette skjer denne uken: Venter rentebane-grep fra Olsen

Publisert:

Her kan du lese mer om