KrF snur – vil ikke røre tollgrensen for import

Hadde du gledet deg til å kunne handle tollfritt for 500 kroner? Den drømmen kan nå gå i knus.

ERNA MØTER MOTSTAND: Statsminister Erna Solberg (t.v.) foreslår i regjeringens budsjett å øke grensen for tollfri netthandel fra 200 til 500 kroner, et forslag NHO-sjef Kristin Skogen Lund og norsk næringsliv liker dårlig. Nå vender KrF, det ene av regjeringens støttepartier, tommelen ned for forslaget.
Publisert:

Mye tyder nå på at økningen i den såkalte tollgrensen fra 200 til 500 kroner ikke blir noe av. E24 får bekreftet at KrF vil gå i mot forslaget i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

Dermed har regjeringen mistet én av de to samarbeidspartnerne sine på Stortinget, som Høyre og Frp trenger for å sikre flertall.

- Vi kommer ikke til å stemme for forslaget slik det foreligger fra regjeringen, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder og finanspolitisk talsmann i partiet i en kommentar.

TV 2 melder også at KrF går i mot forslaget, og kanalen erfarer også at flere i Venstre åpner for å vrake forslaget.

Endringen ville gjort det mulig å kjøpe langt flere typer varer på nett fra utenlandske nettbutikker, uten å måtte betale moms og dyre gebyrer til Posten.

Forslaget har møtt krass kritikk fra næringslivet, og spesielt handelsstandens talsmenn i hovedorganisasjonen Virke.

JOKER: Parlamentarisk leder og finanspolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syversen, varsler at partiet ikke vil gå inn for en heving av tollgrensen uten videre. Regjeringen er avhengig av KrF eller Venstres støtte i Stortinget.

- Mange tusen arbeidsplasser

KrFs Hans Fredrik Grøvan sier det er to viktige grunner til at partiet nå snur i en sak det har programfestet endringer nøyaktig i samsvar med regjeringens budsjettforslag.

– Det ene er at dette handler om å kunne miste mange tusen arbeidsplasser. Det er en sak som ikke bare går ut over dem som driver netthandel, men som angår hele dagligvarehandelen, sier stortingsrepresentant Grøvan til NTB.

Han beskriver forslaget som veldig næringsfiendtlig.

– Den andre grunnen er at dette klart innebærer et tap av inntekter til staten på én til to milliarder kroner. Det er en konsekvens av det første, men et moment vi har tatt med i vår vurdering, legger han til.

Går mot sitt eget program

KrF har på linje med Frp og Høyre programfestet å øke tollgrensen fra dagens nivå. Nå går de altså motsatt vei. Grøvan forklarer kuvendingen med at partiet ikke var seg nok bevisst alle konsekvensene av en slik endring da programmet ble formulert.

Venstre, det andre av regjeringens to samarbeidspartier, har ennå ikke tatt stilling til forslaget, får NTB opplyst.

- Kloke politikere tenker seg om

E24 skrev for en ukes tid siden at Stormberg-gründer Steinar J. Olsen la planer om å flagge ut som følge av den økte tollgrensen. Nå jubler han over at KrF snur:

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen

- Kloke politikere tenker seg om, og det er det jeg opplever at KrF har gjort i denne saken. Jeg oppfatter at det også har vært store bevegelser i Venstre i denne saken, sier Stormberg-gründeren til E24 tirsdag kveld.

Han vurderer nå å ikke å flagge ut, gitt at forslaget skrinlegges:

- Jeg er veldig glad for at politikerne har lyttet og at det ser ut til at endringen ikke blir noe av. Det er en god dag for alle som har vært usikre på arbeidsplassene sine, sier Olsen og fortsetter:

- Skulle det vise seg at det likevel innføres og vi ikke er konkurransedyktige vil vi flytte den norske nettbutikken ut av Norge og også muligens noen lagre. Det er et paradoks at en norsk nettbutikk må flytte ut av landet for å selge produkter til norske forbrukere.

Gründeren mener forslaget fra regjeringen er et «forbrukerpopulistisk forslag» som vil ramme tusenvis av norske ansatte, både i butikker og nettbutikker.

Sterke reaksjoner

Norsk næringsliv, med Virke og NHO i spissen, reagerte umiddelbart sterkt da budsjettet ble presentert og forslaget kjent.

Vibeke Hammer Madsen, direktør i Virke.

«Et tap av 10.000 arbeidsplasser i Norge som følge av en heving av grensen til 500 kroner, vil være et konservativt anslag», skriver Virke i et notat til finanskomiteen.

Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen er nå fornøyd med at forslag nå kan bli skrinlagt.

-Det er gode nyheter for norsk næringsliv at Stortinget lytter til Virke og en samlet varehandelsektors råd om å reversere Regjeringens forslag om å heve grensa for momsfri import til 500 kroner sier hun i en pressemelding.

Hun sier videre at regjeringen ikke utredet konsekvensene før de sendte saken til Stortinget.

- Jeg vil derfor gi tydelig honnør til KrF for at de har lyttet til fakta og konsekvenser og nå vil stoppe saken, sier hun.

Les også

Komplett flytter nettbutikken til Sverige hvis ny momsgrense innføres

Positivt for forbrukerne

Regjeringen mener frykten for massiv utflagging og tap av tusener av arbeidsplasser er sterkt overdrevet og peker på at økt fribeløp for netthandel vil komme norske forbrukere til gode.

– Det kan være noen som får utfordringer, men gevinstene for forbrukerne vil bli betydelig større, sa Frp-leder og finansminister Siv Jensen i en TV-debatt nylig.

Også Forbrukerrådet har uttalt seg positivt.

– Dagens grense på 200 kroner har stått stille siden midten av 70-tallet. Forbrukerrådet har krevd den justert oppover til dagens pris- og kostnadsnivå – innpå 1.000 kroner. Forbrukerne ønsker seg den valgfriheten en økt netthandel vil gi, sa forbrukerdirektør Randi Flesland til rådets nettsider da budsjettet ble lagt fram.

Les også

Mener forbrukerne er viktigere enn næringslivet i tollgrensesaken

Men konsernsjef Ole Vinje i Komplett.no sa under høringen i Stortinget mandag at hans bedrift vil flytte alt salg av varer som koster mindre enn 500 kroner, til Sverige hvis regjeringens forslag blir en realitet.

– Bare i vår bedrift kan dette bety et tap på mellom 200 og 600 arbeidsplasser, sa Vinje under høringen.

Publisert: