Olav Thon gir én milliard til ny stiftelse

Eiendomskongen Olav Thon (96) skal opprette en ny stiftelse som skal bidra med penger til forskning på muskel- og skjelettplager.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
 • André Haugen
 • Sindre Hopland
 • Leila Feratovic
Publisert:

Det fortalte forretningsmannen i et intervju på NRK-programmet Torp onsdag kveld.

– Det er en stiftelse hvor vi skal bruke det vesentlige av inntekter til forskning på muskel og skjelettplager, sa Thon.

Thon forklarte at han ser på at dette er nedprioritert i helsevesenet.

– Det er disse plagene som koster staten, alle stater, milliarder i sykepenger og fravær i arbeidslivet. Det er merkelig lite prioritert i det offentlige forskningsapparatet.

Han fortalte samtidig at han setter av én milliard til formålet. Det meste skal investeres i eiendom som Thon håper vil gi en årlig avkastning på 100 millioner kroner i året, hvorav det meste skal deles ut til internasjonal forskning.

Overførte 25,4 milliarder i 2013

Dette blir Thons fjerde stiftelse. Tilbake i 2013 var Thon Norges nest rikeste person, med en formue på 27,3 milliarder kroner, ifølge Kapital.

I desember samme år opprettet han en stiftelse og ga bort alle aksjene i Olav Thon Gruppen AS til denne. Totalt hadde aksjene den gang en verdi på rundt 25,4 milliarder kroner.

– Fordi jeg regner med at selv om jeg skulle bli 100 år så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, sa Thon til TV 2, den gang nyheten ble kjent.

Ifølge Olav Thon Stiftelsen ble det i 2019 delt ut 33 millioner kroner til «medisinsk og naturvitenskapelig forskning og fremragende undervisning».

Totalt er det delt ut rundt 163 millioner kroner gjennom stiftelsen.

Norges 15. største formue

Etter overføringen i 2013 har eiendomsmogulen falt ned til en 15. plass på den norske formuetoppen, ifølge skattelistene for 2018 som kom denne uken.

Der står han oppført med en skattbar inntekt på nesten 20 millioner kroner, og en ligningsformue på drøyt 2,3 milliarder kroner.

Det er deler av denne formuen som nå skal inn i den nye stiftelsen, fortalte Thon til Torp onsdag.

Personlig betalte han 26,5 millioner kroner i skatt i fjor.

Store deler av Thons formue er i dag samlet i enkeltpersonforetaket Olav Thon. Enkeltpersonforetaket, som er blant Norges største, femdoblet i fjor resultatet, viste en gjennomgang av regnskapene E24 gjorde i sommer.

Til daglig er Thon konsernsjef i Olav Thon Gruppen og styreleder i Olav Thon Stiftelsen.

I september fortalte 96-åringen at han fremdeles har siste ordet i beslutninger som skal tas i Olav Thon Gruppen, som blant annet kontrollerer og forvalter 91 kjøpesentre og 80 hoteller.

Thon har opprinnelig hatt planer om å jobbe en del år til, men har åpnet opp for at dette året blir det siste.

– Jeg hadde trodd at jeg skulle fortsette til jeg er 100, men nå har jeg fått noe trøbbel med knærne, det er noe ordentlig skitt, så jeg vet ikke hvor mye det vil hindre meg. Jeg har som mål om at jeg skal fullføre året, og kanskje ett eller to år til, sa han til E24 i september.

Startet med pelsdyr

Olav Thon startet opp som pelsdyroppdretter og selger av skinn hjemme i Hallingdal. Han kjøpet etter hvert en pelsbutikk på Majorstuen i Oslo.

Thons første store eiendomskjøp var Arkaden på Karl Johan, som han betalte 1,7 millioner kroner for i 1950.

Siden den gang har det kommet flere eiendommer til, blant annet fasjonable Hotel Bristol i 1977.

I sommer giftet 96-åringen seg med Sissel Berdal Haga (78), hans kjæreste gjennom 30 år. Hun fikk også være med i sin blivende manns «utdrikningslag».

Setter av én milliard

Les også:

Les også

Thon trodde han skulle jobbe til han var 100 – nå åpner han for å legge inn årene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olav Thon

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Selv om han er rik, byr det ham imot å leve overdådig

 2. Rekordutbetalinger fra landets stiftelser. Men de små sliter.

 3. Betalt innhold

  Slik sender rikingene kommunene til paradis – eller Robek

 4. Betalt innhold

  Mohn drysset millioner over covid-19-forskere

 5. Milliardunderskudd for Thon Holding