Norges Bank: Gjelden er fortsatt høy, men veksten bremser

Høy gjeld og høye eiendomspriser er de største sårbarhetene for norsk økonomi, mener sentralbanken.

 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Norges Bank legger tirsdag frem den årlige rapporten om det finansielle systemet i Norge, og peker som før på flere kjente faresignaler.

Høy gjeld i husholdningene og høye eiendomspriser er de største sårbarhetene i det norske finansielle systemet, ifølge sentralbanken, som skriver at sårbarhetene er lite endret det siste året.

Men etter mange år med høy gjeldsvekst øker ikke nordmenns gjeld i like høy fart som tidligere. Også veksten i eiendomspriser har avtatt.

Les også

Skrekktall: Tusener av nordmenn har minst 20 forbrukslån

Høy gjeld, men veksten bremser

– Gjelden i husholdningene er høy, men oppbyggingen av gjeld bremser opp, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i en pressemelding.

Norges Bank viser til flere grep som er tatt for å tøyle gjeldsgaloppen de siste årene. Både boliglånsforskriften, gjeldsregisteret og nye tiltak mot forbrukslån bidrar til å bremse gjeldsveksten, ifølge sentralbanken.

Etter mange år med høyere vekst i gjeld enn i inntekter har nordmenns gjeldsbelastning blitt stadig høyere.

«De to siste årene har imidlertid veksten i gjeld og boligpriser vært mer moderat enn tidligere, og boligprisene har vokst langsommere enn disponibel inntekt», skriver Norges Bank.

Sentralbanken peker videre på at husholdningenes gjeldsvekst nå er nær veksten i disponibel inntekt.

På listen over de viktigste sårbarheten i det finansielle systemer er det likevel høy gjeld i husholdningene som fortsatt er på topp.

Les også

Bankene merker effekt av innstramming: – Har utbetalt noen færre lån

Usikkerhet i verdensøkonomien

Norges Bank mener også at den usikre situasjonen i verdensøkonomien, med handelskonflikter og britenes utmelding fra EU, er en risiko for den finansielle stabiliteten her hjemme.

«Uro ute kan smitte til Norge og bli forsterket av sårbarhetene i det norske finansielle systemet», skriver sentralbanken.

En slik smitte av uro kan skje gjennom blant annet bankenes finansiering fra utlandet og norsk eksport, ifølge Norges Bank.

– Så langt har usikkerheten internasjonalt ikke ført til alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Norske banker har i liten grad blitt påvirket, men dette kan endre seg raskt, sier Nicolaisen.

Les også

IMF kutter igjen: Spår svakeste vekst siden finanskrisen

Klimarisiko

Sentralbanken skriver at også klimaendringer og klimatiltak utgjør en risiko for finansiell stabilitet.

«Endringer i klimaregulering, ny teknologi og endrede preferanser hos investorer og forbrukere kan innebære en overgangsrisiko for norsk økonomi i årene som kommer», skriver Norges Bank.

Sentralbanken skriver at det først og fremst er politiske myndigheter som må håndtere den globale utfordringen fra klimaendringer.

Norges Bank påpeker likevel at sentralbanker og finanstilsyn kan «bidra til at finansiell sektor kommuniserer relevant informasjon og inkluderer klimarisiko i risikostyringen», og «påse at all risiko har forsvarlig kapitaldekning».

Les også

Rapport: Oljegigantene må bli mindre hvis klimamålene skal nås

Les hele rapporten her
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Gjeld
 3. Norge
 4. Gjeldsvekst
 5. Verdensøkonomien

Flere artikler

 1. Finanstilsynet advarer om at høy inflasjon kan gi sterk renteoppgang

 2. Finanstilsynet: Rentesjokk kan gi betydelig boligprisfall

 3. Norges Bank ser høy gjeld som største sårbarhet

 4. IMF advarer om nordmenns høye boliggjeld – igjen

 5. Historisk høy gjeld i norske husholdninger