Venstre går inn for nedleggelse av taxfreeordningen

Venstres landsmøte har vedtatt å avvikle taxfreeordningen og endre flypassasjeravgiften, for å være på offensiven mot klimagassutslipp fra flytrafikk.

Venstre går inn for å stoppe taxfreesalget på flyplasser i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB
  • NTB
  • Sindre Hopland
Publisert:

Venstre-politikere i Finnmark hadde foreslått å stryke det nye programpunktet om å avvikle taxfreeordningen, ettersom de mener den er nødvendig for å finansiere landets mindre flyplasser. Landsmøtet avviste Finnmarks-forslaget med 116 stemmer mot 54.

Dermed har Venstre nå vedtatt i sitt program at de vil avvikle taxfreeordningen, og bruke de økte avgiftsinntektene til å opprettholde et godt tilbud på alle landets flyplasser.

Venstre er et av partiene som lenge har vært imot ordningen som gir reisende billig alkohol og tobakk på utenlandsreise.

Et stort flertall av delegatene vil også gjøre flypassasjeravgiften til en miljøavgift basert på utslipp, samt at de gikk inn for et Unge Venstre-forslag om å øke flypassasjeravgiften for flygninger utenfor Europa.

Med trygg margin gikk landsmøtet også inn for å innføre nullutslippskrav for cruisetrafikken langs hele kysten, ikke bare i verdensarvfjordene.

Les på E24+

Bråstans i taxfree-kosmetikk: – Det store volumet har gått på nett (+)

Rokket ved anbudsprosess

Mens politikerne diskuterer avvikling av taxfree-ordningen, er en rekke store selskaper i sluttprosessen i konkurransen om å få selge avgiftsfrie varer på norske flyplasser.

Anbudet om å drifte norske taxfreebutikker er lukrativt, og verdt opptil 30 milliarder kroner.

Tidligere i vår kom rapporten «Norge mot 2025» fra et regjeringsoppnevnt utvalg.

Her foreslår utvalget å avskaffe taxfree-ordningen, et forslag som har fått støtte fra flere politiske partier, inkludert Venstre.

E24 har fått innsyn i dialogen mellom Avinor og partene i anbudet som gjennom en anbudsportal stiller spørsmål anonymt. Flere av dem stiller spørsmål knyttet til erstatning om taxfree-ordningen skulle vedtas fjernet midt i anbudsperioden.

Et av selskapene sier: «Hva tror Avinor om sjansene for at taxfree-ordningen legges ned?»

Konserndirektør Joachim Lupnaav Johnson som håndterer anbudet for Avinor forstår at taxfreeordningen debatteres, men synes timingen kanskje ikke var den beste.

– Det var ikke veldig gunstig, men sånn er det, og vi forstår at de fleste aktørene i anbudet har skaffet seg lokale partnere som gir dem innsikt i spørsmål de skulle ha om saken, sier Avinor-direktøren.

Les også

Taxfree-debatt gir anbudsuro: – Skaper usikkerhet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Flypassasjeravgiften
  2. Venstres landsmøte

Flere artikler

  1. Taxfree-debatt gir anbudsuro: – Skaper usikkerhet

  2. Her signeres taxfree-avtaler til 30 milliarder kroner

  3. Airport Retail Norway og Travel Retail Norway vant taxfree-anbud

  4. Venstre går imot nye letelisenser på norsk sokkel

  5. Slik kan økonomien bli i et rødgrønt Norge