Fire år med økt bruk av oljepenger: Varsler tøffere tider for Erna

Etter fire år med kraftig vekst i bruken av oljepenger, må bremsen på. Norge burde fryse dagens pengebruk i tilfelle Oljefondet skulle falle i verdi, mener sjeføkonom.

TRANGERE TIDER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har fått støtte i Stortinget til å øke den årlige oljepengebruken med 96 milliarder kroner i løpet av sin regjeringstid, og dermed har de kunnet gi litt til alle. De neste fire årene må Stortinget prioritere hardere, mener økonomer.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

2017-valget gir statsminister Erna Solberg en hånd på Oljefondets tappekran i fire nye år.

De siste årene har regjeringen pekt på finanskrise og et kraftig fall i oljeprisen, og økt bruken av oljepenger til stadig nye rekorder, med støtte fra Venstre og KrF.

«Oljepengene» tas fra Oljefondet, som er bygget opp av olje- og gassinntekter, og som har vokst svært kraftig de siste årene – noe som har gjort Solberg i stand til å åpne tappekranen mer enn tidligere.

Men fra nå av blir tidene annerledes, ifølge økonomene. Fondet vil trolig ikke øke like mye, og taket for bruk av oljepenger er senket.

– De neste fire årene som Erna & Co. skal gå løs på, blir med en helt annen pengebruk, sier Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

I løpet av Solberg-regjeringens fire år har oljepengebruken økt med 96,3 milliarder kroner. Men i løpet av de kommende fire årene vil den neppe øke mer enn 15 milliarder kroner, påpeker Haugland.

En slik pengebruk vil ha en nøytral effekt på økonomien, sier hun, mens bruken av oljepenger de siste fire årene har gitt en kraftig stimulans.

– Med mindre handlingsrom vil også diskusjonene bli tøffere enn de har vært frem til nå. Tidligere har man kunnet gi litt til alle. Det har ikke blitt kuttet noe særlig i gode formål, det har vært jevn økning, sier Haugland.

– Blir tøffere

– Prioriteringen vil bli tøffere, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets til E24.

Ideelt sett burde regjeringen ha holdt igjen mer, mener han, og råder Solberg til å vurdere å fryse oljepengebruken.

– Jeg tror vi ligger en del år på forskudd nå i forhold til det vi skulle ha brukt. For ikke å tappe fondet for mye ned, burde vi ha brukt mindre i de foregående årene, sier Andreassen.

– Vi burde de neste 5-10 årene sikte oss inn mot å opparbeide en sikkerhetsmargin. For eksempel ved å la beløpet stå fast, sier han.

– Mer krevende tid

De siste 15 årene har regjeringen i snitt økt bruken av oljepenger med 12 milliarder 2017-kroner hvert eneste år, ifølge revidert nasjonalbudsjett.

– Vi vet at Norge går inn i en mer krevende tid, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

– Antallet eldre øker, behovet vårt for å få flere ben å stå på blir større, sa hun.

I årets budsjett bruker regjeringen 42.000 kroner i oljepenger per innbygger (totalt 225 milliarder), av totale budsjettutgifter som er anslått til 249.000 kroner per innbygger.

– Opp og ned

Andreassen sier at politikerne bare har fulgt sin egen regel for oljepengebruk, men at økonomene kanskje ikke har vært gode nok til å fortelle om risikoen.

– Vi har plassert penger i internasjonale finansmarkeder, og vi vet at de kan gå opp og ned, sier han.

Oljefondet har selv sagt at over 1.000 milliarder kroner av fondets verdi skyldes at kronen har svekket seg, en effekt som kan gå andre veien.

Tirsdag er fondet verdt rundt 7.800 milliarder kroner, som er mer enn det dobbelte av verdien ved inngangen til 2013.

Kan falle i verdi

Regjeringen har sagt at den er forberedt på at fondets verdi kan bli varig og kraftig redusert.

«En varig nedgang i fondet på for eksempel 25 prosent, som er meget kraftig ut fra historiske erfaringer, vil redusere rommet for bruk av fondsinntekter med rundt 2 prosent av fastlands-BNP», skrev regjeringen i revidert nasjonalbudsjett i mai.

Det ville i så fall tilsvare en reduksjon på 56 milliarder kroner i rommet for bruk av oljepenger, basert på regjeringens egne BNP-anslag.

Til sammenligning bruker regjeringen rundt 225 milliarder oljekroner i år.

«Best case scenario»

Regjeringen selv tror den vil kunne fortsette å øke bruken av oljepenger med tre til fire milliarder kroner per år, men det er ikke sikkert, ifølge økonomene.

– Jeg tror «best case scenario» er at vi kan bruke tre til fire milliarder kroner mer per år, sier Andreassen.

E24 har tidligere omtalt at flere av de toneangivende partiene på Stortinget er klar over at pengebruken ikke kan øke like mye som før.

Les mer: Politikerne roper varsku: Ny virkelighet for Oljefondet

Stortinget nedjusterte i sommer taket for hvor mye av Oljefondet regjeringen skal kunne bruke hvert år.

Bruken av oljepenger er nå begrenset til 3 prosent av fondets verdi, fra tidligere 4 prosent. Taket er imidlertid ikke absolutt, og kan fravikes i krisetider.

Les mer: Regjeringen endrer handlingsregelen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Handlingsregelen
 3. Solberg-regjeringen
 4. Erna Solberg
 5. Siv Jensen
 6. Venstre (V)
 7. Kristelig Folkeparti (KrF)

Flere artikler

 1. Jensen demper bruk av oljepenger

 2. Venter at regjeringen vil bruke mer enn «taket» av Oljefondets verdi

 3. Jensen forsvarer oljepengebruk

 4. Regjeringen om oljepengebruken: – Vi er inne i en ny fase

 5. Sjeføkonomer ber regjeringen skru til oljepengekrana