Mener oljeministeren har tråkket i miljø-salaten igjen: – Regjeringen åpner for oljeboring i sårbare områder

SV mener to av blokkene som oljeministerens nå deler ut er farlig nærme et område utenfor Trøndelag som Stortinget har skjermet fra oljeaktivitet. Oljeministeren selv mener han har sitt på det tørre.

SV mener oljeminister Terje Søviknes har tildelt letelisenser farlig nært området som Stortinget har skjermet fra oljeaktivitet.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

SANDEFJORD (E24): Under oljekonferansen i Sandefjord tirsdag satte olje- og energiminister Terje Søviknes ny lisensrekord. Han annonserte nemlig at staten i TFO 2017-runden (lisensrundene for modne områder) tildeler hele 75 lisenser.

– Dette er «all time high», sa Søviknes til applaus fra salen.

Men SV har sett nærmere på kartene som ble sendt ut i kjølvannet av oljeministerens annonsering. SVs Lars Haltbrekken peker på to konkrete blokker: 6307/2 og 6307/5. Haltbrekken mener disse blokkene ligger så nære Sularevet at de ikke bør åpnes for oljenæringen.

Blokkene ligger i Norskehavet. Lundin Norway er tilbudt å bli operatør i blokkene, mens Statoil, VNG og Petoro er tilbudt å bli partnere.

– Regjeringen gir grønt lys til oljeboring i sårbare områder langs kysten av Trøndelag. Her har Miljødirektoratet advart sterkt mot oljeboring fordi det er gyte- og oppvekstområde for fisk, her finnes store forekomster av sjøfugl og det er de senere årene funnet nye forekomster korallrev her, sier Haltbrekken til E24.

Han satt selv i salen observerte oljeministerens lisensparade fra salen på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord tirsdag.

– Umistelige naturverdier står på spill, legger han til.

Les også

Oljeministeren avslører fasiten: Disse oljeselskapene får lisenser i 2017-runden

Stortinget vedtok skjerming i nærområdet

I juni i fjor vedtok Stortinget den oppdaterte forvaltningsplanen for Norskehavet. Der kommer det frem at:

– Stortinget ber regjeringen ikke iverksette petroleumsvirksomhet, inkludert leting og seismikkskyting i Froan/Sularevet og Iverryggen, fram til en helhetlig marin verneplan for alle de norske havområdene er lagt frem for Stortinget.

OMSTRIDT: Lisens 934 utenfor Trøndelagskysten ligger like vest for Sularevet, som Stortinget har vedtatt at oljenæringen skal ligge unna. Lisensen er nå tildelt i TFO-2017.

Haltbrekken sier at Søviknes trolig har juridisk rett til å tildele de to blokkene utenfor Trøndelagskysten, men mener han er farlig nærme det Stortinget har villet beskytte.

SV er ikke bare kritisk med tanke på vernehensyn, men også på grunn av klimaeffektene en videre lisenstildeling vil forårsake. SV er som kjent for en avvikling av norsk oljenæring over tid.

– Søviknes trykker gassen i bånn dagen før en ny regjering tiltrer. Vi forventer at Venstre i det minste sikrer de mest sårbare områdene mot oljeboring og trekker tilbake disse tillatelsene.

Les også

Oljeprisen på høyeste nivåer siden 2014: Analytikere spår rekordtall for Statoil

Søviknes avviser ny kart-tabbe

Kritikken fra SV kommer et drøyt år etter at Terje Søviknes' forgjenger måtte trekke tilbake kartene som ble sendt ut i den 24. konsesjonsrunden.

Der la daværende olje- og energiminister Tord Lien (Frp) opprinnelig opp til at oljeselskapene kunne søke om oljevirksomhet helt inn i fjæresteinene i Finnmark, og i en rekke andre omstridte områder. Saken endte med at de omstridte områdene ble trukket tilbake, kartene endret og at statsråden beklaget hele saken.

Tord Lien uttalte i ettertid at karttabben skyldes en intern feil og at det ikke var gjort med intensjon om å åpne nye områder.

– Dette er ingen kart-tabbe og disse blokkene ligger i åpnede områder. De er ikke en del av det området som har vært unntatt i regjeringsplattformen vi hadde med Venstre og KrF i forrige periode, sier Terje Søviknes til E24.

Han peker på at unntakene som gjaldt i forrige periode også er med, med samme formulering, i den nye regjeringsplattformen som er forhandlet frem med Venstre.

– Så vi er helt innenfor og vi er helt, helt trygge på det vi gjør, sier Søviknes.

Les også

Kilder til VG: Nikolai Astrup inn i regjeringen

Les også

Ståle Kyllingstad frykter oljeprisen er for høy

Les også

– Overrasker betydelig på den positive siden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Terje Søviknes
 2. Oljebransjen
 3. Olje og gass
 4. Politikk
 5. Lundin Petroleum

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fortsetter som oljeminister

 2. Søviknes utvider igjen: Her vil han la oljeselskapene søke om lisenser

 3. – Å hevde at dette er udemokratisk er meningsløst

 4. Oljenæringen gikk på dobbelt nederlag

 5. Søviknes lover stø kurs i oljepolitikken